Advertentie
Wikimedia

Recordaantal huisverkopen in januari na afschaffen overdrachtsbelasting voor starters

In januari zijn volgens het Kadaster en het CBS bijna 25 duizend woningen verkocht. Dat is bijna 40 procent meer dan een jaar eerder. Nooit eerder registreerde het Kadaster zoveel verkochte woningen in de maand januari. Het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters heeft volgens het cbs ‘mogelijk’ invloed gehad bij de totstandkoming van dit record.

Mensen die jonger zijn dan 35 jaar betalen sinds januari van dit jaar geen twee procent overdrachtsbelasting meer over de aankoopprijs. Dit scheelt 7000 duizend euro spaargeld op een huis van drieënhalf ton.  Het demissionaire kabinet hoopt hiermee de positie van jongeren op de woningmarkt te versterken. De belastingmaatregel geldt nu nog voor alle koophuizen, maar vanaf april alleen voor woningen met een verkoopprijs onder de vier ton.

Daarnaast waren bestaande koopwoningen in januari 2021 ruim 9 procent duurder dan in januari 2020. Dat is de grootste prijsstijging in ruim twee jaar. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok in 2020 weer aan.

In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De index lag in januari 2021 op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in januari bijna 58 procent hoger.

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen