Dit maakte Touria Meliani, wethouder vastgoed, donderdagmiddag bekend aan de gemeenteraad. De gemeente verhuurt momenteel vijftienhonderd panden aan commerciële ondernemingen als winkels en cafés.
Aan de start van de crisis trof het college van B&W al maatregelen voor huurders van gemeentelijk vastgoed. Zij konden om huuruitstel vragen. Op 16 juni vorig jaar kwam het college vervolgens met de regeling ‘Maatwerkregeling Corona’. Huurders konden hiermee een rentevrije betalingsregeling aanvragen bij eventuele opgebouwde schulden vanwege de crisis. Wanneer ondernemingen dreigden om te vallen, kon de huur worden kwijtgescholden. Hiervoor werd twee miljoen euro gereserveerd uit de noodkas.
Ondanks deze toezeggingen kreeg uiteindelijk geen enkele gemeentelijke huurder een huurverlaging of andere tegemoetkoming, omdat de gemeente de huurbetaling sinds mei vorig jaar opschortte. Die betaalachterstand moeten de huurders deze zomer terugbetalen. In tegenstelling tot de gemeentelijke vastgoedverhuur, verlaagden commerciële verhuurders de huur wel. Uit cijfers van Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere verhuurders, blijkt dat 80 procent van de vastgoedeigenaren hun huurder tegemoet kwam.
Na de toenemende druk op de gemeente maakte wethouder Meliani gistermiddag de extra maatregelen bekend aan de raad. De termijn voor rentevrije aflossing van huurschuld gaat van twee naar zes jaar. De termijn voor uitstel van betaling wordt verlengd. Ook krijgen huurders die het zwaarst getroffen zijn huurkorting. De verlengde betaaltermijn van de huurschuld en het uitstel van betaling gaan per direct in, maar de huurkorting wordt nog verder uitgewerkt.
De gemeente reserveert tien miljoen euro voor de uitbreiding van de ‘Maatwerkregeling Corona.’ ‘Sinds de nieuwe lockdown kijken we wat we nog meer kunnen doen om het financiële leed te verlichten’, zegt Meliani. ‘Als verhuurder kunnen we helaas niet alle klappen opvangen. Wel kunnen we de zorgen over huurkosten verlichten met nieuwe aanpassingen.’
De uitbreiding van de maatregel zal vooral gelden voor de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) met huurachterstanden. ‘We hopen met deze uitbreiding onze MKB’ers beter te ondersteunen en waar mogelijk faillissementen, verlies van banen en leegstand te voorkomen, stelt wethouder Meliani. ‘Het is in het belang van de hele stad om in deze crisis onze huurders en ondernemers te blijven ondersteunen.’