Foto: Wikimedia

Amazon koopt ‘virtuele’ elektriciteit van toekomstig windpark in Noordzee

Amazon koopt de helft van de stroomproductie van een nog te bouwen windpark in de Noordzee van Shell en Eneco. Het gaat om een virtuele stroomdeal. Dit betekent dat de techgigant groene certificaten koopt en dat de stroom niet fysiek aan het bedrijf geleverd wordt. De gekochte elektriciteit wordt verhandeld op de energiebeurs.

De deal wordt op deze manier gesloten, omdat Amazon in Nederland geen logistieke centra en datacenters heeft en vanwege het feit dat veel datacenters van het Amerikaanse bedrijf niet 24 uur op zonne- en windenergie kunnen draaien. De fossiele brandstoffen die het bedrijf nog gebruikt, worden ‘vergroend’ door de certificaten.  Amazon is een grootverbruiker van elektriciteit en wil in 2025 voor de volle honderd procent op groene energie draaien.

Amazon neemt jaarlijks 380 megawatt af bij het windpark dat in totaal een vermogen van 759 megawatt heeft. De hernieuwbare energie wordt opgewekt door het windpark Hollandse Kust Noord, dat 18,5 kilometer voor de Nederlandse kust wordt gebouwd door CrossWind, een joint venture tussen Shell en Eneco. Het offshore windpark met 69 windturbines moet in 2023 operationeel zijn en gaat dan ten minste 3,3 miljard KwH per jaar aan stroom leveren.

Het is niet bekend hoeveel Amazon betaalt en hoelang het contract gaat duren. Wel is duidelijk dat het om een meerjarencontract gaat, dat goed is voor jaarlijks circa 1,6 miljard kWh, het verbruik van zo'n half miljoen Nederlandse huishoudens. Bouwers en eigenaren van windparken zijn gebaat bij langdurige contracten, zodat ze verzekerd zijn van inkomsten. Voor Amazon gaat het om de grootste ‘groenestroomdeal’ ooit. Het windpark wordt gebouwd zonder overheidssubsidie.

Voor Nederland telt de aan Amazon verkochte groene stroom wel mee voor de Europese doelstellingen voor duurzame energie.

De constructie leidt bij sommigen tot gefronste wenkbrauwen. Arnold Mulder van ABN Amro stelt echter dat dit soort afspraken met grote partijen goed zijn voor het milieu en juist zonne- en windenergie zonder subsidie mogelijk maken. ‘Een groencertificaat is niks anders dan een extra zakcentje voor eigenaren van duurzame opwek om de business case te versterken. De kop had ook kunnen zijn: Amazon geeft Nederlandse windboeren steuntje in de rug.’

 

 

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen