Foto: Pixabay

Beleggers slepen notarissen voor rechter vanwege dubieuze 'landbouwgrondhandel'

Beleggers die de afgelopen jaren geld hebben gestoken in kleine stukjes landbouwgrond spannen op grote schaal juridische procedures aan tegen notarissen. De beleggers hoopten dat er gebouwd werd op de door hun aangekochte grond, maar dat gebeurde bijna nooit. Ze verwijten dat notarissen hun belangen niet goed vertegenwoordigen bij de miljoenendeals, schrijft het FD.

Volgens de krant hebben het afgelopen jaar alleen al zes notarissen te maken gehad met tuchtklachten of rechtszaken. Een van deze notarissen is uit het ambt gezet, omdat hij de investeerders niet voldoende heeft gewezen op de risico’s bij de aankoop.

Bij deze soort van grondhandel kopen handelaren een weiland op, delen ze het op in kleine partjes en verkopen die dan vervolgens aan particulieren. Het beleggen in deze lauwe gronden levert voor de particulieren nauwelijks wat op. Naast de handelaren spinnen ook notarissen wel garen bij deze grondhandel, omdat elk stukje grond één op één moeten worden overgedragen. Dit gaat om soms wel honderden euro’s per akte. Omdat de verkoop vaak via volmachten gaat, gaat dit ten koste van de zorgvuldigheid.

Uit een eerder onderzoek van het FD bleek dat meer dan tienduizend particulieren honderden miljoenen euro's in 27 duizend kavels hebben gestoken. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) waarschuwt de notarissen voor deze vorm van grondhandel. Volgens de KNB kan de onafhankelijkheid van de notarissen in het geding zijn als deze te veel leunt op opdrachten van één handelaar.

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen