Volgens de krant hebben het afgelopen jaar alleen al zes notarissen te maken gehad met tuchtklachten of rechtszaken. Een van deze notarissen is uit het ambt gezet, omdat hij de investeerders niet voldoende heeft gewezen op de risico’s bij de aankoop.

Bij deze soort van grondhandel kopen handelaren een weiland op, delen ze het op in kleine partjes en verkopen die dan vervolgens aan particulieren. Het beleggen in deze lauwe gronden levert voor de particulieren nauwelijks wat op. Naast de handelaren spinnen ook notarissen wel garen bij deze grondhandel, omdat elk stukje grond één op één moeten worden overgedragen. Dit gaat om soms wel honderden euro’s per akte. Omdat de verkoop vaak via volmachten gaat, gaat dit ten koste van de zorgvuldigheid.

Uit een eerder onderzoek van het FD bleek dat meer dan tienduizend particulieren honderden miljoenen euro's in 27 duizend kavels hebben gestoken. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) waarschuwt de notarissen voor deze vorm van grondhandel. Volgens de KNB kan de onafhankelijkheid van de notarissen in het geding zijn als deze te veel leunt op opdrachten van één handelaar.