Door Peter Kerris, gedeputeerde klimaatadaptatie van de provincie Gelderland en Roel van Dijk, directeur Stichting Steenbreek. Deze opinie stond op 4 februari 2021 in De Gelderlander

Het wordt ieder jaar warmer. En hoewel het deze week nog koud en nat is kun je je afvragen of die warme trui volgend jaar nog wel nodig is.

Volgens het KNMI was 2020 het warmste jaar in meer dan een eeuw. Het zevende hete jaar op rij. In augustus liep het kwik zo hoog op dat we de tuin niet meer mochten sproeien en de zwembadjes niet meer mochten vullen. In de zomer zijn er tweemaal zoveel airco’s verkocht dan het jaar daarvoor. De verwachting voor 2021 is dat opnieuw alle warmterecords gaan sneuvelen.

Het aantal tropische dagen is de afgelopen eeuw vervijfvoudigd en dat kan de komende decennia nog verdubbelen. Tropische temperaturen kunnen fijn zijn, je hoeft niet meer naar Spanje voor de zon. Maar extreme hitte heeft ook een keerzijde. Hittegolven zijn slecht voor onze woningen, onze wegen en ons water.

Belangrijker nog: hittegolven kosten mensenlevens. Elke graad die de temperatuur oploopt in een hittegolf zie je terug in de sterftecijfers. Afgelopen zomer overleden, in één week hitte, 400 mensen meer dan in voorgaande jaren. Er zijn verwachtingen dat dit cijfer tot 2050 nog kan verdrievoudigen.

We moeten ons hoofd koel houden en onze voeten droog. Vorige week was Nederland gastheer van de allereerste wereldtop voor klimaatadaptatie. De wereldleiders maakten afspraken over hoe om te gaan met het veranderende klimaat. “Een kwestie van pure overleving”, aldus minister-president Rutte.

Maar de uitvoering van die afspraken, het daadwerkelijk aanpassen aan extreme regen, droogte en hitte, dat gebeurt hier. In de provincie, in je huis en in je tuin.

Gelderland kent al een hoop initiatieven voor klimaatadaptatie. Vorig jaar maakte Arnhem internationaal naam met hun plannen voor meer groen en koelte in de stad. We kennen de “klimaatstraat” in Apeldoorn. Operatie Steenbreek is in veel Gelderse gemeenten actief om te helpen met het verwijderen van tegels en het ‘vergroenen’ van daken. De provincie Gelderland zet de komende jaren miljoenen in om droogte en hitte tegen te gaan.

Maar dat is niet genoeg. We hebben iedereen nodig in de strijd tegen de hittestress. We dagen u uit om een steentje bij te dragen. Het hoeft niet moeilijk te zijn: schaf een regenton aan en verf de kozijnen of de gevel wit. Alle kleine beetjes helpen, tot het verwijderen van je tuintegels aan toe: daarmee wordt je tuin in de zomer minder heet en houdt hij in de winter meer water vast.

Zet vandaag de verwarming lager, trek die trui zaterdag weer uit en ga aan de slag! Samen maken we Nederland klaar voor het klimaat van morgen.