De Chinese overheid wil met de groene obligaties een stroom van duurzame investeringen op gang brengen op het gebied van energievoorziening, openbaar vervoer en energiebesparing, meldt DuurzaamBedrijfsleven. Green bonds zijn door de lagere rente een relatief goedkoop financieringsmiddel in vergelijking met commerciële bankleningen.

De uitgifte van groene obligaties van een land was nog nooit eerder zo hoog. Zo verwacht de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's dat er dit jaar wereldwijd voor 50 miljard euro aan green bonds op de markt komt. De Chinezen zouden met 46 miljard dollar per jaar de uitgifte van groene obligaties wereldwijd dus bijna verdubbelen.

Of dit ook leidt tot een westerse investeringsgolf in duurzame Chinese projecten is nog niet zeker. De Chinese aandelenmarkt heeft het momenteel zwaar en de economische groei stagneert voor het eerst in decennia. Ook kan het gebrek aan transparantie over mensenrechten en arbeidsomstandigheden de westerse ondernemers weghouden van de markt.