De vervoerder beoogt in 2022 de reis van 200.000 reizigers te verbeteren. Dit gebeurt bijvoorbeeld door meer treinen te laten rijden tussen Leiden en Utrecht, Alkmaar en Haarlem en op de verbinding tussen Vlissingen en Roosendaal. De reistijd tussen Zeeland en de Randstad gaat omlaag, evenals die tussen Zwolle en Groningen. Op een aantal trajecten worden meer rechtstreekse treinen ingezet, zoals tussen Zwolle en Leeuwarden.
In 2019 startte NS met de eerste tienminutentrein tussen Utrecht en Amsterdam. Dit jaar komen er twee routes bij: tussen Rotterdam en Schiphol en tussen Schiphol en Nijmegen. Volgens de vervoerder zorgde de introductie van de eerste tienminutentrein voor een groei in reizigersaantal.
Corona raakte de NS het afgelopen jaar flink. In december zei de NS te verwachten over heel 2020 zo’n 45 procent van het aantal reizigers uit recordjaar 2019 te vervoeren. In de nieuwe plannen geeft de vervoerder aan dat nog niet duidelijk is welke structurele effecten corona uitoefent. In een verklaring zegt Marjan Rintel, president-directeur van NS door te gaan met plannen om de dienstverbetering te verbeteren, ook in tijden van corona. Reizigers in verschillende steden en regio’s wachten hier volgens haar op. Rintel: ‘Uiteraard blijven we de gevolgen van de corona-crisis nauwgezet monitoren en zullen we waar nodig bijsturen. Daarover blijven we in gesprek het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ook in het licht van onze financiële positie die net zoals in hele ov-sector op dit moment onzeker is.’
Voor 24.000 reizigers pakken de aanpassingen negatief uit; zij zijn langer onderweg. Het gaat om reizigers op de trajecten tussen Alkmaar en Den Helder, Amsterdam en Enkhuizen en Leiden en Hoofddorp.