Veel gemeenten stortten zich de afgelopen maanden op de circulaire economie. Het succes van die switch heeft veel te maken met de aanwezige bedrijven en de bereidheid van die bedrijven om de circulaire kant op te schuiven. In opdracht van de gemeente Dordrecht onderzocht Cirkellab het ondernemersklimaat. Men name op het vlak van afvalverwerking en recycling heeft de stad aan de Maas veel te bieden.

Deze bedrijven maken de omslag van afvalverwerking naar grondstoffenleverancier met hoogwaardig hergebruik. Ook biedt dit kansen voor nieuwe bedrijven op het gebied van remanufacturing. Materialen die niet door de huidige markt kunnen worden verwerkt, zijn een voedingsbodem voor nieuwe activiteiten.

Voorbeelden van Dordtse circulaire bedrijven kwamen aan bod in de pitches tijdens de presentatie van het rapport op 12 februari. Zo investeert Textielrecyclaar Boer Groep in innovatie rond afvalkatoen, wil Peute Recycling de logistieke bewegingen terugbrengen door een pilot met retourlogistiek en heeft koelkastrecycelaar Coolrec een actieplan om elektronisch afval aan het einde van het huishoudelijke leven op te halen en onderdelen te hergebruiken.