Asbestversnelling rekende de cijfers uit in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Heel verrassend zijn de stagnerende cijfers niet. Vermoedelijk hebben ze te maken met drie factoren: het stoppen van de subsidieregeling in 2018, het besluit om asbestdaken voorlopig niet te verbieden in 2019 en de coronacrisis in 2020.
Nederland telt nog bijna zeventig miljoen vierkante meter aan asbestverdachte daken, maar vermoedelijk zijn het er nog veel meer. De asbestmonitor van Asbestversnelling laat zien dat zij enkel gegevens hebben ontvangen van 238 van de 355 gemeenten.
Gevaarlijk of niet?
De discussie over de schadelijkheid van asbest zet zich nog wel even voort in Nederland. Volgens het RIVM is asbest alleen gevaarlijk als de losse asbestvezels worden ingeademd. Op termijn kan dat zelfs leiden tot long-, longvlies- of buikvlieskanker.
Het is echter niet bewezen dat asbestdaken ook daadwerkelijk tot kanker kunnen leiden. Rapporten van onder meer TNO wijzen niet direct op gevaar. Asbestdeskundige Jan van Willigenburg noemde de overheidscampagne om asbest uit de leefomgeving te verwijderen eerder al ‘krankzinnig’ in het Algemeen Dagblad.
Ook de politiek mengt zich in het debat. De Tweede Kamer ging in 2019 akkoord met een algeheel asbestverbod, maar de Eerste Kamer hield vervolgens het verbod tegen omdat huiseigenaren anders met te hoge kosten zouden komen te zitten.