Het gaat om de bouw van de 36 energiepositieve, houten, sociale- en middeldure huurwoningen die in eigen beheer verhuurd gaan worden aan de leden. De woningen worden gebouwd met een hybride houten draagconstructie, een groene gevel en dertig procent van het gebouw is ingericht voor gedeelde functies en ruimtes.

Drie jaar terug won De Warren de eerste tender die speciaal als pilot voor wooncoöperaties was uitgeschreven door de gemeente Amsterdam. Vanaf dat moment is De Warren samen de architect en de 50 leden van de gemeenschap aan de slag gegaan om een duurzaam en sociaal gebouw te ontwerpen.

Begin 2021 gaan de eerste energieheipalen de grond in en na een maand zelf klussen trekken de bewoners van de gemeenschap er in de zomer van 2022 erin. Het gebouw is na voltooiing in gemeenschappelijk eigendom van de wooncoöperatie zelf en de leden doen zelf het beheer. De Warren realiseert zo samen met haar partners eeuwigdurende sociale- en middeldure huur in een duurzaam gebouw op Centrumeiland (IJburg) in Amsterdam.

Jacob-Jan Koopmans, de penningmeester legt uit hoe het project gefinancierd is: ‘Het grootste deel van het geld komt van de GLS bank, een coöperatieve bank uit Duitsland, daarnaast lenen we bij een participatiefonds. Dit alles hebben we aangevuld met enkele duurzaamheidssubsidies en een succesvolle crowdfunding’.  Dit laatste heeft ongeveer 370 duizend euro opgeleverd. Nu de aannemingsovereenkomst is getekend, komt dit geld vrij. Net zoals de bijdrage van de bank, het participatiefonds. In totaal kost het project zeven miljoen euro. Vijf miljoen voor de bouw zelf en de overige twee miljoen zitten ‘m in stichtingskosten, zoals leges en juridische kosten.

Stadszaken volgt het project met grote interesse, omdat een wooncoöperaties ook kunnen bijdragen aan een betaalbaar woningaanbod. Voorzitter Chandar van der Zande zei eerder dat ze uitsluitend sociale en middenhuur gaan realiseren. ‘In Amsterdam betaal je gemakkelijk 750 euro voor een kamer van 8 vierkante meter. Wij denken dat we uiteindelijk twintig tot dertig procent onder de marktprijs kunnen zitten met onze appartementen. Die zijn ook wel klein (variërend van 20m2 tot gezinswoningen van 65m2, red.), maar wel een stuk goedkoper.’