Voordat het langverwachte project van start gaat, gaat de gemeente eerst nog een archeologisch onderzoek doen. Naar verwachting wordt RottaNova aan het begin van 2025 opgeleverd door projectontwikkelaar NEOO.

Oorspronkelijk stond RottaNova gepland voor 2014, gelijktijdig met de Markthal. Dat bleek uiteindelijk niet haalbaar te zijn, waarna het ontwerp terug naar de tekentafel ging. Dit jaar werd het definitieve ontwerp dan eindelijk goedgekeurd.

De gemeente Rotterdam krijgt het bestemmingsplan dit jaar nog onder ogen. Als zij RottaNova goedkeuren, kunnen er nog bezwaren worden ingediend. Die kans lijkt aanwezig. Bewoners aan de Hoogstraat en winkels in de Markthal zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met de komst van de kolossale toren in een toch al dichtbevolkt gebied.

Het Algemeen Dagblad tekende de boze woorden op uit de monden van de betrokkenen. ‘Er verdwijnt weer een stuk groen in een gebied waar toch al zo weinig natuur is’, aldus bewoner Danny Gans. Nelly Romijn, voorzitter van de marktcommissie, heeft dan weer andere kritiek. Volgens haar zijn de marktkooplui woedend omdat ze door het bouwverkeer moeten inschikken. ‘We zijn er klaar mee om in het verdomhoekje te zitten.’

Projectmanager Oscar van der Wal verdedigt zich tegen de kritiek van onder andere Romijn: ‘Er zullen schuttingen worden geplaatst ter afscheiding van de bouwplaats. Er wordt op de bouwplaats niet geparkeerd. Er zal, in overleg met de aannemer, buiten de stad parkeergelegenheid worden gezocht.’

Voorlopig lijkt dat nog niet voldoende om de kritiek te stillen. Dinsdag volgt er een spoedberaad in de gemeenteraad van Rotterdam over de komst van het omstreden RottaNova.