Het is niet de eerste keer dat Tata Steel aankondigt te verduurzamen. In 2018 en 2019 deden ze dat ook al. Vorig jaar kwam het bedrijf met plannen om grafietuitstoot en geluids- en stankoverlast te reduceren, maar kon het rekenen op felle kritiek van de Provincie Noord-Holland. Het provinciebestuur noemde het plan destijds ‘teleurstellend’.
De huidige plannen bouwen voort op die van vorig jaar. Enkele maatregelen uit het vorige plan worden sneller uitgevoerd. Daarnaast trekt het bedrijf 150 miljoen euro uit voor een Denox-installatie en zorgt nog eens 50 miljoen euro voor een aanpassing van de afdichting en een nieuwe afzuigtechniek in de Kook- en Gasfabriek 2. Tot slot gaat Tata Steel kijken naar de mogelijkheden om het verwaaien van stof bij de aanvoer van grondstoffen te voorkomen.
Vooral de dure Denox-installatie, die naar verluidt de grootte van een flatgebouw heeft, is opvallend. Door de hoge kosten is Tata Steel niet verplicht dergelijke installaties neer te zetten, maar volgens een woordvoerder heeft het bedrijf vanwege de milieuwinst toch voor deze investering gekozen. De Denox-installatie kan de stikstofuitstoot tot wel tachtig procent verminderen. Het zal nog een paar jaar duren voordat de installatie in IJmuiden staat.
Het bedrijft houdt geen rekening met eventuele subsidies, en dus betaalt Tata Steel Nederland de 300 miljoen euro volledig uit eigen zak. Tata Steel Nederland maakt onderdeel uit van het Indiase Tata, maar staat in de belangstelling van het Zweedse SSAB.
Milieuvervuiling
Tata Steel Nederland komt vaak slecht in het nieuws omdat het een van de vervuilendste bedrijven van Nederland is. In juni werd er een link gelegd tussen de toename aan mensen met longkanker in de regio IJmond en Tata Steel, terwijl het Openbaar Ministerie het bedrijf wilde vervolgen wegens stofuitstoot.