Het systeem waarbij bewoners afval scheiden, bronscheiden, werd een aantal jaar geleden ingevoerd in Utrecht. Nu het systeem van nascheiden zich ontwikkeld neemt Utrecht weer afscheid van het ‘nieuwe scheiden’. Verantwoordelijk wethouder Klaas Verschuure (D66) zegt tegen RTV Utrecht dat het misschien gek klinkt dat bewoners het afval niet meer hoeven te scheiden, maar dat door technologische ontwikkelingen toch beter is om het scheiden later in het proces te doen. Volgens hem vindt er soms ook vervuiling plaats bij het bronscheiden.
Het plan kan op weinig bijval rekenen van de Partij voor de Dieren. Raadslid Maarten van Heuven zegt tegen de regionale omroep dat er naast nascheiden ook nog steeds door de bewoners gescheiden moet worden. ‘Als je inwoners van Utrecht bij de bron afval laat scheiden, dan realiseren ze zich hoeveel plastic ze veroorzaken. Dat helpt uiteindelijk bij het verminderen van de plasticbult ‘
Doelen
Elke gemeente heeft zich gecommitteerd aan het VANG-doel (Van Afval naar Grondstof) van het Rijk, waarbij het aantal kilo’s restafval per persoon drastisch omlaag moet. Van 250 naar 100 kilo. Vooral voor grote steden is dit een uitdaging. Bij appartementen en bovenwoningen is minder ruimte voor afvalbakken. In Rotterdam doen ze sinds 2018 aan nascheiden, nadat afvalwerker AVR in het nabijgelegen Rozenburg een installatie in bedrijf nam. De proef verliep succesvol en inmiddels laat ook de gemeente Leiden het afval via AVR scheiden. De investeringen in bronscheiden, kosten door containers en speciale zakken, zou ervoor kunnen zorgen dat niet elke gemeente op korte termijn over zal gaan op het nascheiden.
Raymond Gradus, hoogleraar economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, gaf in dagblad Trouw aan dat er wat hem betreft een einde komt aan het gedoe en gezeul met plastic. “Plastic bij het restafval scheelt moeite, je hoeft er de deur niet voor uit. Gemak dient de mens. Textiel en papier scheiden blijft wel belangrijk, maar voor het plastic is een beter alternatief ontwikkeld.”
Hij is er geen voorstander van om mensen te laten betalen voor hun vuilnis, iets wat sommige gemeenten invoeren. Dat is volgens hem een perverse prikkel en kan ervoor zorgen dat mensen hun afval in de berm dumpen.