Op een congres van corporatiebranchevereniging Aedes, vorige week, gaf een speciale commissie aan wat dit keer de mogelijkheden zijn om de financiële problemen bij Vestia het hoofd te bieden. Het opknippen van miljardenleningen en verdelen onder de andere corporaties behoort tot de mogelijkheden.

Net zoals het opsplitsen van Vestia, de corporatie die vooral actief is in Zuid-Holland, in drie parten: Den Haag, Rotterdam en Delft-Zoetermeer. Vestia-voorzitter Arjan Schakenbos bevestigt dit tegenover de krant. Wel is een goede start van deze ‘splitscorporaties’ essentieel volgens hem. ‘Anders krijgen we gewoon drie keer ellende in plaats van één keer.’ Aedes-voorzitter Martin van Rijn riep de andere corporatiebesturen op om financiële steun te verlenen en kijkt met een schuin oog naar het Rijk. Ook geeft hij aan dat er in februari een oplossing moet zijn. Volgens de oud-minister is het erg pijnlijk dat huurders van Vestia nog steeds worden geconfronteerd met het verleden van hun corporatie.

Begin 2012 kwam het derivatenschandaal, ook wel de Vestia-affaire genoemd, aan het licht. De woningcorporatie dreigde te bezwijken aan de aangegane verplichtingen van een enorme derivatenportefeuille. Dit bracht ook grote gevolgen voor de andere Nederlandse woningcorporaties met zich mee, want die dreigden te worden meegesleurd bij een bankroet. Mensen in de top van het bedrijf werden veroordeeld tot celstraffen vanwege frauduleus handelen. De corporatie heeft een beschimpte naam gekregen door de affaire, maar ondervindt ook nog steeds financiële hinder van de affaire.

Lees hier het hele artikel van het FD.