De Circular Economy Award wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Het doel is om een pluim te geven aan werklocaties die het beste uitvoering geven aan circulaire ambities en nadrukkelijk ook de samenleving betrekken, met inbegrip van het bedrijfsleven. Uit een lijst van 35 kanshebbers selecteerde de jury, bestaande uit voorzitter Cees-Jan Pen (Fontys), Guus Mulder (TNO), Jan-Willem Kanters (Cirkellab), Wouter van den Wildenberg (Fakton), Ron de Gruyter (SKBNOost NL) en Guido Braam (Buildings That Matter), vier terreinen die er volgens haar uitsprongen. 

InnoFase (Duiven)

Synergiepark InnoFase in Duiven is volgens de jury veranderd van een lelijk eentje in een mooie zwaan. De organisatie heeft een mooie ambitie en zowel zij als de gemeente toont hier lef, aldus het juryrapport. Op het bedrijventerrein is volop symbiose geraliseerd en op basis daarvan zijn ook daadwerkelijk bedrijven naar het terrein getrokken.

Schiphol Trade Park (Schiphol)

Het Schiphol Trade Park is een bedrijventerrein in aanbouw. Het is daarom nog wachten op resultaten van de partijen die zich er vestigen. Desondanks spreekt de jury vol lof over de eerste resultaten. Het terrein valt onder meer op door de klimaatbestendige infrastructuur en het circulaire asfalt.

Bedrijventerrein Laarberg (Groenlo)

De mooie compacte groep ondernemers op Bedrijventerrein Laarberg doet het echt mét elkaar, zegt de jury. Bedrijventerrein Laarberg is gasloos en heeft een solarpark. Ook vallen de verschillende vergroeningsinitiatieven op.

Werkspoorkwartier (Utrecht)

Het Werkspoorkwartier in Utrecht heeft een geweldige transformatie ondergaan, in de bebouwing en programmering, en heeft inmiddels een grote aantrekkingskracht, stelt de jury. Er is een lokale community met partijen die ‘circulariteit ademen’.

Uitreiking

Tijdens het webinar ‘De beste voorbeelden van de circulaire economie’ op 25 november tonen de locaties de resultaten die zij boeken en lichten ze toe hoe zij hun circulaire doelstellingen weten te halen. De jury maakt vervolgens bekend welk terrein de afgelopen jaren de meeste progressie heeft gemaakt en zichzelf de winnaar van de Circular Economy Award 2020 mag noemen.

Ook wordt het Programma Circulaire Werklocaties toegelicht. Deze samenwerking tussen de SKBN en Akro Consult levert een programma op met interessante leerervaringen. Een twaalftal werklocaties met de ambitie om koploper te worden zijn betrokken. Tijdens het webinar bieden zij een kijkje in de keuken.

Geschiedenis

De Circular Economy Award is een jaarlijkse verkiezing van de beste Nederlandse initiatieven op het gebied van de circulaire economie. De award maakt zichtbaar hoe bedrijven, en terreinen in het bijzonder, op een succesvolle manier invulling geven aan hun circulaire doelstellingen. 

Al sinds 2005 roept BT jaarlijks het Beste Bedrijventerrein van Nederland uit. Zo gingen Kennispark Twente, High Tech Campus Eindhoven, Bio Science Park, Industriepark Kleefse Waard en Energiepark Boekelermeer al met deze titel aan de haal. De verkiezing groeide uit tot een begrip in werklocatieland en levert jaarlijks veel publiciteit op. Maar de markt verandert. Gemeenten en regio’s richten zich de laatste jaren meer en meer op economisch duurzame ontwikkeling van de fysieke leefomgeving, een trend die BT van harte toejuicht met haar vakblad, events en de Circular Economy Awards.