Vandaag is het Wereld Toilet Dag. De Maag Lever Darm Stichting publiceert samen met wc-database HogeNood een lijst met de toiletvriendelijkste gemeenten van Nederland. Dit jaar is de lijst niet alleen uitgebreider, maar door corona ook relevanter.
Bij het beoordelen van een gemeente wordt rekening gehouden met verschillende nieuwe factoren. Zo is het belangrijk hoeveel inwoners in een gemeente een openbaar toilet delen, welke faciliteiten er aanwezig zijn en of er elke 500 meter een toilet aanwezig is. Ook kijken ze naar het beleid van de gemeente. Wordt er wel actief gewerkt aan voldoende sanitaire voorzieningen? Volgens de HogeNood-app staan nu slechts 600 van de 7000 genoteerde toiletten in de openbare ruimte.
Zo’n 47 procent van de oppervlakte van stads- en dorpscentra in Nederland voldoet niet aan de toiletsnorm. Vooral kleine gemeenten, maar ook sommige grote steden. De aanwezige toiletten zitten al snel op een kluitje en meer dan negen op de tien toiletten zijn alleen open tijdens openingstijden van horeca, winkels en openbare gebouwen. Voor de 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten in het land kan dit een grote hindernis zijn. Ook voor kinderen en mensen met een beperking is het van belang snel een openbaar toilet te kunnen vinden.
Door de huidige sluiting van de horeca valt een groot deel van toiletvoorziening weg. Het tekort komt daarmee veel beter in beeld. Als gevolg ontstaan er lange rijen bij de Hema of het station. Dit is weer negatief voor de besmettingsgraad bij toiletten, welke zonder rijen al discussiepunt waren in coronatijd. Volgens de Maag Lever Darm Stichting blijft één op de tien Nederlanders weleens thuis uit angst geen toilet te vinden. Ook het risico op een boete kan mensen hinderen om ergens naar binnen te lopen.
Om aandacht te vragen voor het tekort heeft de Maag Lever Darm Stichting in 2018 de Toiletalliantie opgericht. Hierdoor gaan meer gemeenten in gesprek met winkels en horeca om te werken aan nieuwe openbare toiletten. Volgens directeur Bernique Tool is dit nog niet genoeg. ‘Vooral kleine gemeenten en ’s nachts ook grote steden blijven achter en voldoen niet aan het VN-Verdrag Handicap. Twee derde van de gemeenten heeft niet eens een beleid.’ Volgens Tool is de oplossing helder: investeer in zelfreinigende openbare toiletten. Hiermee los je twee problemen op: meer toegankelijke toiletten voor mensen met lichamelijke klachten en tegelijkertijd ook de garantie op een schone en dus corona-veilige plek.