Drie van de aangehouden personen zijn Rotterdamse verhuurmakelaars. Zij worden verdacht van het witassen van crimineel geld door middel van het verhuren van spookwoningen. ‘Om anoniem aan een woning te komen, maken criminelen vaak gebruik van een malafide verhuurmakelaar. Deze verhuurmakelaars houden criminelen uit het zicht van de overheid door bijvoorbeeld de huur contant te ontvangen, geen screening uit te voeren en de huurder niet in te laten schrijven op het adres. Op deze wijze faciliteren zij criminelen en vormen dubieuze verhuurmakelaars een schakel tussen onder- en bovenwereld’, staat uitgelegd op de site van de politie.
De andere zeven zijn aangehouden voor het bezit van cocaïne en vermoeden van witwassen. Een van de mannen was illegaal in Nederland. In zes panden woonden andere bewoners dan officieel stonden ingeschreven bij de gemeente, waardoor iemand anoniem in een pand kan verblijven. Een van de panden werd gebruikt voor illegale prostitutie. Er is beslag gelegd op een woning,140.000 euro, 42 kilo cocaïne, twee auto’s, patronen, twee messen, twee zwaarden, een stiletto, twee kluizen, restanten van een hennepplantage, sieraden, horloges, designerkleding, tien designertassen. Het onderzoek is gestart na meldingen van de Financial Intelligence Unit (FIU).
Vastgoedcriminaliteit heeft prioriteit bij de politie, omdat het onder meer ten koste kan gaan van de leefbaarheid en veiligheid in de buurt. Het gaat om bijvoorbeeld ontsnapping van giftige stoffen of een hogere kans op brand. Daarnaast wijst de politie nadrukkelijk op de dreigingen voor de woningeigenaren zelf, zij die niet altijd weten wat zich schuilhoudt in hun panden. Het pand, dat via een malafide verhuurmakelaar wordt verhuurd, wordt in verband gebracht met drugscriminaliteit, witwassen of illegale huisvesting én er volgen hoge kosten voor bijvoorbeeld de ontmanteling van een drugslab.
Klik hier als u wil weten hoe het er in uw buurt voorstaat qua ondermijning.