Op dit moment heeft de politie de beschikking over 60 operationele drones, waar het aantal UAV’s (Unmanned Aerial Vehicles) eind 2017 nog op 10 lag. Het zijn nu vooral de specialistische diensten als Bijzondere Zoekingen en Verkeer Ongevallenanalyse die meedoen aan de proeven met drones. Ook zijn er drones ingezet op demonstraties en festivals. Nu worden ook twee basisteams van de gebiedsgebonden politie (GGP), de agenten in de wijk of dorp, geselecteerd om mee te doen aan de proef. NRC zegt dat het team van Hoorn meedoet aan de proef en dat het tweede team nog aangewezen gaat worden.
Op de site van de politie staat dat drones goed zijn in taken die voor de mens gevaarlijk, vies of moeilijk vol te houden zijn. Ook kunnen de apparaten effectief en efficiënt te werk gaan. ‘Het werk van de politie vraagt om moderne technologische hulpmiddelen die ingezet kunnen worden bij het voorkomen en opsporen van strafbare feiten, handhaving van en toezicht op de openbare orde en veiligheid. De professionele inzet van drones draagt daarom bij aan een betere operationele inzet van de politie. Hierdoor zijn de toepassingen in de opsporing, handhaving, forensisch onderzoek en verkeersongevalsanalyse eindeloos.’
Zo kan een drone uitgerust worden met onder meer (warmte)camera’s, lampen of luidsprekers. Dieven kunnen bijvoorbeeld op heterdaad betrapt worden. Ook kan een grote groep een boodschap via een drone krijgen. Zo werden de deelnemers aan het antiracismeprotest in Rotterdam via een drone gewezen op het naleven van de coronaregels.
In heel 2019 waren er 556 operationele inzetten en in 2020 (jan t/m sep) werd de drone 790 keer ingezet. De verwachting is dat operationele inzetten in de toekomst gaan toenemen. Door de groeiende behoefte aan drones heeft de politie een Europese aanbesteding in de markt uitgezet.
Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mag de politie alleen een drone inzetten als er geen minder ingrijpend middel beschikbaar is om het doel te behalen, stond afgelopen voorjaar in een artikel in Trouw. In het stuk werden ook zorgen geuit over privacy en een verminderd aangenaam gevoel, omdat de drone mensen vastlegt en tegen personen praat.
De politie zegt zelf dat de maatschappij erop kan vertrouwen dat de organisatie professioneel en volgens de wet- en regelgeving vliegt met drones. 'Door de combinatie van nieuwe wetgeving in 2020 en het inzetten van opleiding en training, kan en mag de politie vanuit beroepsmatig gebruik in principe overal in Nederland vliegen met drones.’