Omzetverlies retail blijft enorm

Het gaat nog steeds niet goed met de Nederlandse winkelstraten. De gevestigde mode- en schoenenzaken kampen met enorme omzetverliezen. Nu de overheid ook wintersportvakanties afraadt, moeten ook de sportzaken het ontgelden.

INRetail analyseerde het economisch verkeer in dertien grote binnensteden. De conclusie: het verkeer is slechts een fractie van wat nodig is voor een florerende binnenstad. In de laatste week van oktober trokken binnensteden 51 procent minder bezoekers dan exact een jaar geleden. De omzet blijft daardoor met 54 procent achter. Leegstand dreigt daarom in de binnensteden, die voor meer dan de helft bestaan uit mode- en schoenenwinkels.

Maastricht is van de dertien gemonitorde steden het hardst getroffen. De Limburgse stad noteerde eind oktober maar liefst 65 procent minder omzet dan een jaar eerder. Dit valt deels te verklaren door wegvallend toerisme in de grensstad. Ook in Amsterdam (59 procent minder) en Utrecht (48 procent minder) gaat het niet goed.

De cijfers zijn ten opzichte van de zomermaanden verslechterd. Toen ging het nog relatief goed met het coronavirus. Sinds het kabinet begin november maatregelen trof om het coronavirus verder in te dammen, is de verwachting dat de omzetverliezen alleen maar verder toenemen.

Eerder in het jaar waarschuwde INRetail dat 28 procent van de winkeliers zijn deuren moet sluiten en dat bijna een op de vijf winkels leeg komt te staan als gevolg van de coronacrisis.

 

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen