Het verbod geldt voor de Japanse duizendknoop (Fallopia japonica inclusief Fallopia japonica var.compacta), de Sachalinse duizendknoop (Fallopia sachalinensis) en de bastaardduizendknoop (Fallopia x bohemica).
De maatregel treft vooral bedrijven die moeten stoppen met inkoop en verkoop van deze plantensoorten. Het grootste deel van de planten- en bloemensector was al vrijwillig gestopt met de handel (en gebruik) van Aziatische duizendknopen. Toezichthouders en handhavers kunnen met dit handelsverbod handhavend optreden tegen de laatste incidentele handel die ook via internet of lokaal via particulieren kan plaatsvinden.
Vooral de Japanse Duizendknoop stuit de laatste jaren op veel verzet. De woekerplant, die eruit ziet als een onopvallende struik, kan onder de grond veel schade aanrichten. Het wegdek, rioolbuizen, funderingen kunnen aangetast worden. Daarnaast verdringt de plant veel andere plantensoorten in de tuin. De plant is, ondanks het handelsverbod, nog steeds een probleem in het hele land.
De gemeente Amsterdam schrijft op haar website dat de eerste spruiten (stengels) in het voorjaar uit de grond schieten. Ze beginnen met rode, gekrulde bladeren. In de loop van het voorjaar worden de stengels groener en dikker en worden ook de bladeren groen. In de zomermaanden schieten de stengels snel omhoog. Op de groene stengels zitten rode langwerpige vlekjes waardoor de plant in deze periode heel herkenbaar is. Er vormt zich een gesloten groen bladerdek. In het najaar bloeit de plant. Hij is dan 2 tot 3 meter hoog. De stengels krijgen een kaneelbruine kleur en de plant krijgt bloemen, witte bloeiaren. In elk jaargetijde lijkt de Japanse duizendknoop dus een andere plant. Dat kan het lastig maken om hem te herkennen.
Het beste is om de Japanse duizendknoop uit te roeien door hem helemaal, met wortel en tak, uit te graven. De wortels kunnen meters diep groeien. Het is belangrijk dat alle wortelresten verwijderd worden. Uit een vergeten stukje wortel groeit een nieuwe plant.
Al jaren wordt geëxperimenteerd met diverse methoden om de Japanse duizendknoop te beheersen en bestrijden. Een paar voorbeelden zijn het langdurig afdekken van de plant, bestrijding met heet water of elektriciteit of begrazing van de plant door varkens. Geen enkele methode is honderd procent effectief. Wel is het belangrijk dat een Japanse duizendknoop nooit bij het groente-, fruit- en tuinafval gegooid moet worden. Ook niet in een afgesloten plastic vuilniszak. Gooi de Japanse duizendknoop bij het restafval zodat hij verbrand wordt.