In het derde kwartaal werden door NVM-makelaars 41.583 woningen verkocht. Dat is een stijging van 7 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, en een stijging van ruim 14 procent ten opzichte van een jaar eerder. NVM spreekt van het hoogste aantal verkopen in bijna drie jaar tijd.

Krapte op de markt

Woningzoekenden hebben op dit moment de keuze uit twee woningen. De krapte-indicator die het NVM hanteert staat daarmee 2. De laatste keer dat dit niveau gehaald werd, was in 1999. In het tweede kwartaal van dit jaar stond de indicator op 2,7. Van een ‘coronadip’ is dus nog steeds geen sprake, concludeert NVM. 

In het derde kwartaal van dit jaar was de gemiddelde verkoopprijs van een woning 354.000 euro. Dat is 11,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral vrijstaande woningen stijgen in populariteit, gevolgd door 2-onder-1-kapwoningen. Volgens NVM heeft dit ermee te maken dat meer mensen buiten de stad zoeken. Ook werden, na een daling de afgelopen jaren, in het derde kwartaal weer meer appartementen verkocht. 

NVM-voorzitter Onno Hoes maakt zich zorgen en zegt dat het kabinet niet voldoende doet om meer aanbod te creëren. ‘Als ze geen extra maatregelen treffen dan snijdt het kabinet zichzelf enorm in de vingers. Dat kost namelijk banen, de verduurzaming gaat veel langzamer dan gepland en de woningen zijn voor een gemiddeld huishouden niet meer te betalen.' 

Tijdelijke dip

In september gaf de Rabobank aan dat 2020 naar alle waarschijnlijkheid nog een 'sterk jaar' zal zijn voor de woningmarkt. De bank verwacht echter dat de vraag in het eerste kwartaal van 2021 tijdelijk zal dalen, door werkloosheid en onzekerheid over baanbehoud. Rabobank verwacht dat volgend jaar 190.000 transacties zullen plaatsvinden en huizen gemiddeld 0,8 procent in prijs zullen dalen.