Na een piek van 10 procent groei in het tweede kwartaal van 2017, zwakte de groei in landelijke huurprijzen af. Sinds het vierde kwartaal van 2018 was de stijging volgens Pararius nooit meer dan 5 procent. In het eerste kwartaal van 2020 signaleerde het platform al dat de huurprijzen voor woningen in grote en middelgrote steden daalden. Die daling is nu ook elders in het land te zien.
Eindhoven en Amsterdam
Van de vier grootste steden daalde de huurprijs het meest in Amsterdam (gemiddeld 5,9 procent). De daling is het grootst in de stadsdelen waar de huurprijzen het hoogst zijn. Van de middelgrote en grote steden is de prijsdaling het grootst in Eindhoven. Met uitzondering van de wijk Gestel daalde de huurprijs in de hele stad (gemiddeld 7,1 procent). Uitschieters zijn Stratum en Woensel-Noord, waar de prijzen resp. 15 en 10,8 procent daalden.
Rotterdam
Alleen in Rotterdam nam de gemiddelde huurprijs toe (0,6 procent). Gunstige ontwikkelingen omtrent het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) verklaren mogelijk de stijging in huurprijzen in wijken als Charlois en IJsselmonde, zegt Martijn de Bruijn, makelaar bij Kolpa van der Hoek Makelaars en Taxateurs. Daarnaast zijn de wijken populair onder beleggers.
In het centrum Rotterdam daalden de prijzen (3,2 procent). Een mogelijke verklaring ligt in een veranderde vraag naar huurwoningen vanuit expats. 'Daarnaast is het gebruikelijk dat het tijdens de zomermaanden iets stiller is op de Rotterdamse appartementenmarkt', zegt De Bruijn. 'Wij zien dat er in deze periode juist meer woonhuizen worden verhuurd. Verhoudingsgewijs liggen er in het centrum van Rotterdam veel meer appartementen dan woonhuizen. Woonhuizen vind je eerder in Hillegersberg-Schiebroek.'
'Grens aan prijsstijging'
De prijs voor woningen met een oppervlakte tot 75 vierkante meter daalde met 2,3 procent. Huizen met een oppervlakte tussen 75 en 100 vierkante meter werden gemiddeld 1,2 procent goedkoper, huizen van meer dan 150 vierkante meter gemiddeld 5,1 procent. Alleen woningen tussen 100 en 150 vierkante meter stegen in prijs.
Dat de prijs in veel plaatsen daalt, komt niet onverwacht, vindt Pararius-directeur Jasper de Groot. Zeker in grote steden is de vraag naar woningen veel groter dan het aanbod. 'Dat drijft in eerste instantie de prijzen enorm op. Maar daar zit een grens aan, op een bepaald moment kunnen en willen woningzoekenden de hoge huurprijzen niet meer betalen.'
Prijsverschil steden 'aanzienlijk'
De prijsverschillen tussen steden zijn nog steeds aanzienlijk. Hoewel huurprijzen in Amsterdam het meest daalden, is deze stad nog altijd de duurste om te wonen. Gemiddeld betalen huurders hier, wanneer zij nu een contract aangaan, 22,09 euro per vierkante meter. Rotterdam ligt met 16,04 euro per vierkante meter net onder de gemiddelde landelijke vierkantemeterprijs van 16,56 euo. Woningen tot 75 vierkante meter zijn het duurst. De Groot: 'De maandelijkse huurprijs van kleinere woningen ligt lager, waardoor de vraag naar deze woningen groter is, met een hogere vierkantemeterprijs tot gevolg.'
De Huurmonitor is gebaseerd op woningen die verhuurd worden via het platform Pararius. Het gaat om huurprijsstijgingen en -dalingen van woningen die nieuw verhuurd worden.