‘Betere verbindingen met het buitengebied vergroten de leefbaarheid en de identiteit van de wijk. De vaak noodzakelijke aanpak van openbare ruimte, infrastructuur en riolering bieden volop aanleidingen om deze wijken klimaatbestendig te maken,’ besluit het College haar betoog.

Het College van Rijkadviseurs komt tot dit inzicht na een analyse van de 21 inzendingen van Panorama Lokaal, de ontwerpprijsvraag om wijken aan de rand van de stad  klaar te maken voor de toekomst. 21 teams maakten de afgelopen maanden plannen voor Bargeres in Emmen, Mosterdhof in Westervoort, Rotterdam Beverwaard, De Westwijk in Vlaardingen, Julianadorp in de gemeente Den Helder, Haarlem Schalkwijk en Tilburg Noord.

Donderdag 24 september werden de zeven winnaars van de ontwerpprijsvraag bekendgemaakt. Een overzicht vind je hier.

De inzendingen van Panorama Lokaal tonen dat je in deze wijken aan de stadsranden heel precies woningen kunt toevoegen en daarmee de bestaande wijk kunt versterken. Veel ontwerpteams kiezen ervoor om het woningaanbod te differentiëren, door sloop/nieuwbouw, aanbouwen, optoppen of splitsen en het toevoegen van nieuwbouw.

Met een rijk scala aan woontypologieën laten de inzendingen volgens het College zien dat er meer mogelijk is dan het standaard rijtjeshuis met tuin of de portiekflat. Zo maken ze wooncarrières in de wijk mogelijk, zorgen ze voor een gemengde bevolking en voor meer levendigheid, draagkracht en sociale veiligheid in de wijk.

De plannen tonen ook dat er allerlei mogelijkheden zijn om de wijken beter te verbinden met bos, weiland, water of strand. Groen en water worden de wijk in geleid, oude landschappelijke structuren hersteld en de vaak sleetse openbare ruimte krijgt een kwaliteitsimpuls.  Dit draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit, een gezonde leefomgeving, aan klimaatadaptatie, de identiteit van de wijk, en het woonplezier.