Het onderzoek werd door bureau Kantar uitgevoerd onder 1358 volwassenen. 91 procent van de respondenten is voor rookvrije kinderboerderijen en 91 procent voor rookvrije speeltuinen. 87 procent wil dat sportterreinen waar kinderen komen ook rookvrij worden.

Gezondheidsfondsen voor Rookvrij peilt regelmatig hoe mensen tegenover rookvrije locaties staan. Volgens de organisatie neemt het draagvlak toe. Het draagvlak voor rookvrije speeltuinen bijvoorbeeld steeg van 65 procent in 2015 naar 91 procent in 2020. Vorig jaar was dit 87 procent. Het aantal mensen dat rookvrije basisscholen wil, steeg van 89 procent in 2009 naar 94 procent in 2020.

Sinds deze maand zijn schoolterreinen verplicht rookvrij. Michael Rutgers, voorzitter Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, geeft aan hier blij mee te zijn. Desondanks is er nog werk aan de winkel, stelt Rutgers. Het is volgens hem ‘onacceptabel’ dat op veel plekken niet gespeeld of gesport kan worden zonder rokers in de omgeving. Van de speeltuinverenigingen en kinderboerderijen is ongeveer de helft rookvrij. 

Op weg naar een Rookvrije Generatie (vaak kort aangeduid als 'Rookvrije Generatie') werd in 2013 opgericht als initiatief van het KWF, het Longfonds en de Hartstichting binnen de Alliantie Nederland Rookvrij (ANR). Het doel is kinderen te laten opgroeien in een omgeving vrij van rook en de verleiding om zelf te gaan roken.