De druktemonitor is een online kaart waarop je in één oogopslag ziet waar het rustig, gemiddeld of druk is. De monitor werkt met een stoplichtmodel. Groen is rustig, oranje is gemiddeld en rood is druk.

Gedeputeerde Arne Schaddelee: ‘De druktemonitor is een hulpmiddel waarmee je kunt bepalen waar je wilt recreëren. Hiermee willen we bijdragen aan de spreiding van de drukte, zodat bezoekers veilig kunnen genieten van al het moois dat onze provincie te bieden heeft. En we hopen dat toezichthouders hierdoor minder vaak hoeven in te grijpen.’

Met de hulp van ondernemers, beheerders van natuur- en recreatiegebieden, binnensteden. BOA’s  en andere lokale experts wordt de informatie op de kaart actueel gehouden. Zij geven enkele keren per dag door hoe druk het in hun omgeving is. Deze informatie wordt verwerkt op de kaart.

De Utrechtse monitor is een voortzetting van een project uit Gelderland, waar eind juni een eigen druktemeter werd gelanceerd. Utrecht nam de Gelderse infrastructuur en methodiek over. De Utrechse en Gelderse kaarten tonen dan ook dezelfde informatie. Vooralsnog zijn Utrecht en Gelderland de enige Nederlandse provincies die met de tool werken. Wel wordt drukte in verschillende steden lokaal gemeten. Zo heeft Amsterdam de 'Wallenmonitor'.

De provincie Utrecht erkent dat drukte een subjectief gegeven is. ‘Wat iemand precies druk vindt, verschilt per persoon. Op dit moment kijken de lokale experts of de anderhalvemetermaatregel nageleefd kan worden,’ zegt een woordvoerder van de Provincie. ‘In de toekomst willen we met hardere data werken, bijvoorbeeld met strepen op de weg die het aantal auto’s meten.’