Alleen in Rotterdam zijn dit kwartaal meer woningen gewisseld van eigenaar ten opzichte van een jaar geleden (de zogenaamde 'woningtransacties'). In Den Haag, Utrecht en Amsterdam werden minder woningen gewisseld. In Utrecht is het verschil het grootst, met een daling van 9,2 procent in woningtransacties ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2020 was al een daling te zien in aantal transacties in Utrecht. Den Haag, Rotterdam en Amsterdam stonden toen nog in de plus.

Minder wissel in appartementen

Landelijk gezien wisselen woningen nog steeds vaker van eigenaar dan in dezelfde periode vorig jaar. In het tweede kwartaal van dit jaar ging het om 55 duizend woningen. Een uitzondering hierop vormen appartementen. In het tweede kwartaal van 2020 daalde het aantal transacties hiervan met 5,7 procent ten opzichte van vorig jaar. Friesland was de enige provincie waar minder woningen van eigenaar wisselden. In Noord-Brabant was de stijging met 10,8 procent het grootst.

Woning 7,5 procent duurder 

De prijsindex van woningen is, voor alle typen, toegenomen ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. Gemiddeld kost een bestaande koopwoning nu 328 duizend euro. Dat is 7,5 procent meer dan een jaar eerder. Met 8,5 procent is de prijsstijging het grootst bij appartementen. In Groningen stijgt de prijs van een woning het hardst. Hier betaal je voor een woning gemiddeld 11 procent meer dan een jaar geleden. Ook in de grote steden blijven de woningprijzen stijgen. In Utrecht was die stijging met 9 procent het grootst.