Dat meldt Stedin. Met het project willen de betrokken partijen ervaring opdoen met de ombouw van aardgas naar waterstof voor het verwarmen van woningen. Het is de bedoeling dat de panden dit najaar met waterstof verwarmd worden, wanneer de huizen niet meer bewoond zijn.

Alternatief voor aardgas

Waterstof geldt als een van de mogelijke alternatieven voor aardgas. Tot nu toe zijn er vooral pilots met nieuwbouwwoningen op waterstof. De panden die Stedin geschikt maakt, zijn verouderd en komen leeg te staan.

Volgens Stedin komt er een hoop kijken bij de overgang van aardgas naar waterstof: de verbindingen van de leidingen, de invoer van het gas en natuurlijk het omzetten van waterstof in warmte door cv-ketels. ‘Zo’n ombouw is nu nog nieuw en onbekend en zeker geen druk op de knop’, zegt Marc van der Linden, CEO van Stedin. ‘Het is van essentieel belang dat we dit onderzoek uitvoeren in een zo realistisch mogelijke omgeving van bestaande woningbouw.’

Stedin doet al jaren samen met technisch adviesbedrijf DNV GL praktijkonderzoek naar de mogelijkheden om het gasnet geschikt te maken voor gebruik van waterstof. Johan Knijp, Country Manager Netherlands van DNV GL: ‘We gaan in Uithoorn eerst het bestaande gasnetwerk uitvoerig testen op mogelijke lekkages. Zodra de gasleidingen helemaal veilig zijn, plaatst een erkend installateur een waterstof cv-ketel in de woning. Dan gaan we één tot twee weken de panden verwarmen met 100 procent waterstof in plaats van aardgas.’

De proef is in woningen van woningcorporatie Eigen Haard. De werkzaamheden worden pas opgestart wanneer alle woningen leeg staan. Andere betrokken partijen zijn installatiebedrijf Feenstra en waterstof-cv-leveranciers Nefit Bosch en Remeha.