Brainport Regio Eindhoven profiteert beter van de aantrekkende economie dan de rest van Nederland, zo blijkt uit de Brainport Monitor 2015.

Forse economische groei voor Brainport

Brainport Regio Eindhoven profiteert beter van de aantrekkende economie dan de rest van Nederland, zo blijkt uit de Brainport Monitor 2015. Met 2,1% economische groei in 2014 ligt Brainport ruim voor op het Nederlandse gemiddelde van 0,9%.

De sterke groei is toe te schrijven aan de hightech- en maakindustrie. De industriële export nam met 5% toe naar 14 miljard euro – meer dan nationaal – en de R&D-bedrijven in de regio hielden gezamenlijk, in tegenstelling tot het landelijk gemiddelde, hun investeringen op peil. Daarnaast halen bedrijven op Brainport 43% van hun omzet uit de verkoop van nieuwe producten, waarmee de regio voorloopt op onder andere Amsterdam en Rotterdam.

De Brainport Monitor laat naast de successen ook pijnpunten zien. Zo namen de werkloosheid en het aantal vacatures toe. De 1,8% aan verloren banen (7.000) ligt hoger dan het nationaal gemiddelde van 1,1%. De hightechsector kromp overigens niet en in de sector design groeide het aantal banen bovengemiddeld.

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen