Dat blijkt uit onderzoek van woningsite Funda. Hoewel maar een op de tien respondenten zegt dat de coronacrisis zijn woonwens beïnvloedt, laat het onderzoek zien dat de huidige situatie wel degelijk veranderingen met zich meebrengt. Funda ziet die verschuiving ook terug in de zoekopdrachten op zijn website.

Leefruimte en tuin

Door de beperkende coronamaatregelen zijn de leefruimte en buitenruimte van een woning nog belangrijker geworden. Zo zijn bewoners van een appartement minder tevreden over hun woonsituatie in vergelijking met bewoners van een woonhuis. Ook op Funda stijgt het aantal zoekopdrachten naar woonhuizen en huizen met een tuin, terwijl het aantal zoekopdrachten naar appartementen daalt.

Hoewel de meeste Nederlanders de afgelopen twee maanden veel meer samen thuis waren, heeft dit geen negatieve invloed op de tevredenheid over hun woonsituatie. Sterker nog, mensen die samenwonen zijn over het algemeen positiever dan alleenwonenden, stelt Funda Toch blijft er bij de meerpersoonshuishoudens nog steeds iets te wensen over: er is onder deze groep sinds de coronacrisis een groeiende behoefte aan een extra kamer.

'Het lijkt alsof mensen denken dat de coronacrisis niet echt tot structurele veranderingen leidt’

De meerderheid van de respondenten verwacht dat zij ook op lange termijn meer thuiswerken dan voor de coronacrisis. Dit heeft nu nog weinig invloed op de tevredenheid over de woonsituatie of op het belang van de reisafstand naar kantoor. 'Het lijkt alsof mensen denken dat de coronacrisis niet echt tot structurele veranderingen leidt. Als je echter dieper de data induikt, blijkt de onderliggende woonwens toch te veranderen. Dit kan wel degelijk het begin van een trend zijn. Langdurig en intensief thuiswerken lijkt immers toch wel invloed te hebben op hoe men de woonomgeving ervaart. Waar dit op de langere termijn toe leidt is natuurlijk afhankelijk van hoe de situatie rondom het coronavirus zich ontwikkelt en ook hoe bedrijven in de toekomst met thuiswerken om willen gaan’, zegt Quintin Schevernels, CEO van Funda.

Vertrouwen in de woningmarkt

Sinds de coronacrisis doet Funda regelmatig onderzoek op basis van actuele platformstatistieken en ingevulde vragenlijsten door websitebezoekers. Hieruit blijkt dat na een lichte aarzeling in het begin van de coronacrisis het vertrouwen in de woningmarkt weer is hersteld. Een steeds groter wordende groep vindt het juist nu een goed moment om te kopen en verkopen en ook de motivatie om plannen door te zetten groeit. Ook blijkt dat woningen in het hogere segment zeker niet lijden onder de crisis: deze zijn momenteel juist relatief populair, meldt Funda.

De veranderende woonwensen worden ook bevestigd door zoekgedrag op Funda:

  • Het aandeel bezoeken dat het filter buitenruimte en tuin gebruikt is in de afgelopen twee maanden met respectievelijk 18 procent en 19 procent gegroeid ten opzichte van de twee maanden daarvoor.
  • Het aandeel bezoeken dat het filter woonhuis gebruikt is in de afgelopen twee maanden met 8 procent gegroeid ten opzichte van de twee maanden daarvoor.
  • Het aandeel bezoeken dat het filter appartement gebruikt is in de afgelopen twee maanden afgenomen met 12 procent ten opzichte van de twee maanden daarvoor.