Dat blijkt uit analyse van de Eigengeldkaarten door Independer en Woonplatform Jumba.nl. Deze kaarten laten zien hoeveel eigen geld je als starter gemiddeld mee moet nemen voor de aankoop van een woning. Uit de analyse blijkt dat in 107 van de 355 Nederlandse gemeenten de woningen te duur zijn voor starters met een modaal inkomen van 36 duizend euro en 20 duizend euro eigen vermogen. 

De kaarten tonen aan dat een alleenstaande starter in Nederland gemiddeld bijna 20 duizend euro eigen geld moet kunnen neerleggen voor de aankoop van een huis van 55 tot 65 m2. Dit is een bescheiden woonoppervlak afgezet tegen het gemiddeld woonoppervlak van 88m2 voor een eenpersoonshuishouden volgens CBS. Wel verschilt het benodigde eigen geld flink per regio. Zo is in de Randstad al snel 50 duizend euro eigen vermogen nodig.

Tot nu toe heeft de Coronacrisis nog geen significante effecten op de huizenprijzen. Sander van der Aa, medeoprichter bij woonplatform Jumba.nl: ‘De Corona-crisis blijkt tot nu toe nog weinig effect te hebben op de huizenprijzen, ze stijgen zelfs licht. Dat is eigenlijk ook wel logisch. Het tekort aan passende woningen is de afgelopen tijd zeker niet afgenomen en huizenprijzen reageren altijd langzamer op maatschappelijke en economische omstandigheden. Ze stijgen en dalen niet zo snel als bijvoorbeeld aandelen.’