Twee derde van 8500 mensen die de vragenlijst invulden, vindt dat de overheid goed communiceert over het coronavirus en de maatregelen. Informatie van de overheid ontvangen mensen het liefst via de televisie (76 procent), een nieuwsapp (50 procent) of de (digitale) krant (31 procent). 26 procent wil informatie op de website van de overheid lezen.

97 procent houdt afstand

‘Een ruime meerderheid, 60 procent, vindt dat er genoeg maatregelen zijn genomen, een kwart van de mensen zou nog meer maatregelen willen. Social distance lijkt voor meer mensen eenvoudiger dan hygiënemaatregelen. Maar liefst 97 procent zegt altijd of meestal anderhalve meter afstand te houden; een verschil van 10 procent met bijvoorbeeld handen wassen. Mensen zijn zich doordrongen van de noodzaak van de maatregelen.

Maatregelen ‘uitzitten’

Bijna een op de vijf mensen vindt het moeilijk om zich aan de maatregelen te houden. Een kwart geeft aan dat het steeds lastiger wordt. Bijna een derde voelt zich eenzamer dan voor de maatregelen. Het overgrote deel van de mensen vindt het niet moeilijk (60 procent) en niet lastiger worden (70 procent). De grote meerderheid zit de maatregelen dus wel uit.

Bijna 60 procent van de mensen die thuiswerken is na drie weken nog steeds positief over deze nieuwe ervaring. Mannen zijn hierover meer tevreden (62 procent) dan vrouwen (55 procent). Bij 12 procent van de mensen zijn er toegenomen spanningen in het huishouden.

Minder zorgen over uitbraak, meer over economie

Ongeveer twee op de drie ondervraagden maken zich zorgen over de uitbraak van het coronavirus. Dit is iets gedaald: van 71 naar 67 procent. Bij bezorgdheid is er ook een verschil zichtbaar tussen mannen en vrouwen: respectievelijk 72 procent en 64 procent is bezorgd.

Bijna vier op de vijf van de ondervraagden (78 procent) maakt zich zorgen over de Nederlandse economie. Twee weken geleden was dat nog 69 procent. Het staat in schril contrast tot de zorgen om de persoonlijke situatie; nog steeds maakt maar een kwart van de mensen zich hier zorgen om, vrouwen iets meer dan mannen. Drie kwart van de mensen verwacht een verlening van maatregelen na 28 april, een kwart twijfelt erover.

De cijfers werden gepubliceerd in de ochtendshow van Bas van Werven op BNR Nieuwsradio.