Gelderland wil in vijf jaar 45 duizend woningen bouwen

Provincie Gelderland wil in vijf jaar tijd 45 duizend woningen bouwen op 50 versnellingslocaties. Dat staat in het Actieplan Wonen dat de Gedeputeerde Staten vorige week vaststelden. Een snellere vergunningsaanvraag en eenvoudigere procedures moeten onnodige vertraging voorkomen. Met de plannen is een investering van 30 miljoen euro gemoeid. 

Met name ouderen, starters en alleenstaanden kunnen nu nog amper een betaalbare woning vinden, zegt de provincie. Tot 2030 moeten in de provincie daarom 80 duizend nieuwe woningen gerealiseerd worden. 45 duizend woningen worden versneld aangelegd in regio’s met de hoogste druk: Arnhem-Nijmegen, Food Valley en de gemeenten Apeldoorn, Tiel, Culemborg, Geldermalsen, West-Betuwe, Zaltbommel en Harderwijk. Met het actieplan wil de provincie het woningtekort terugdringen, zegt Gedeputeerde Peter Kerris. 'Dat doen we door plannen die nu stil liggen los te trekken en meer betaalbare en flexibele woningen te bouwen. De schop moet de grond in!'

Als antwoord op het grote tekort aan sociale huurwoningen en koopwoningen, wordt een subsidieregeling in het leven geroepen om versneld 9.500 extra woningen te kunnen bouwen. Daarnaast moet doorstroming in de sociale huur bevorderd worden door ouderen te ondersteunen in de overstap naar een kleinere en toegankelijkere woning.

De provincie betaalt mee aan startersleningen van gemeenten. Ook wordt gekeken of een Koopgarantfonds kan worden opgericht, waarmee woningen onder de marktprijs worden verkocht en teruggekocht. Hierdoor blijft de woning volgens de provincie betaalbaar voor starters. Door de inzet van flexwoningen kan een tijdelijke tekort aan woningen voor onder andere starters, spoedzoekers en arbeidsmigranten worden opgevangen. Samen met gemeenten wijst de provincies daarom 25 flexlocaties aan voor 2.000 tijdelijke woningen. Dit zijn veelal fabriekswoningen. 

De Provinciale Staten nemen voor de zomer een definitief besluit over het plan.

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen