Volgens de Rabobank zal de Nederlandse economie dit jaar 0,2 procent krimpen. De bouw en de horeca worden met naar verwachting een krimp van 4 procent het hardst getroffen, gevolgd door de sectoren 'vervoer en opslag' en de 'landbouw, bosbouw en visserij'. De grootste daling vindt waarschijnlijk plaats in het tweede deel van dit jaar. Verwacht wordt dat in 2021 de meeste sectoren weer groeien, al zal dat de krimp van 2020 niet volledig compenseren.
Naast een tekort aan mankracht kunnen ook toeleveringsproblemen de bouw parten gaan spelen. Voor sommige producten, zoals zonnepanelen, is de sector afhankelijk van de aanvoer uit China. Ook door de pandemie kunnen bouwvergunningen en nieuwe projecten langer op zich laten wachten. Voor de uitbraak van corona liep de vergunningaanvraag al vertraging op door de stikstofcrisis. Het aantal bedrijven met oponthoud door PFAS en stikstof nam juist af, meldde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dinsdag: van één op zestien in december naar één op negen in januari.
Huizenprijs
De Rabobank verwacht dat door toedoen van de coronacrisis de huizenprijzen minder zullen stijgen. Een huizenprijsdaling wordt op dit moment niet verwacht. Op de langere termijn zullen de lage rente en het oplopende woningtekort hun invloed uitoefenen.
De bank geeft aan dat de voorspellingen in grote mate afhankelijk zijn van de vraag hoe het coronavirus zich ontwikkelt. Bij bovenstaande voorspellingen gaat ze ervan uit dat het virus volgend kwartaal onder controle raakt, waarna de economie zich in de maanden daarna en in 2021 stabiliseert.
Het sectorrapport van de Rabobank is te vinden via deze link.