Waar de Apple-winkels in China weer openen, maakte het bedrijf vrijdag bekend alle winkels buiten China te sluiten tot 27 maart om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sportmerk Nike heeft vanaf maandag in diverse landen de winkels gesloten. In Nederland zijn dit er tien, waarvan een deel zich in outletcentra bevindt. KPN maakte zaterdag bekend tot eind deze maand alle winkels in Noord-Brabant te sluiten. Buiten Noord-Brabant zijn Sneek, Roermond, Heerhugowaard, Den Helder, Gorinchem, Hengelo en twee winkels in Arnhem gesloten. 

Coolblue maakte vandaag bekend vanaf dinsdag de deuren van de tien fysieke winkels te sluiten; zeven in Nederland en drie in België. Door de grote drukte online wil de keten zich in elk geval tot 6 april focussen op de online verkoop. De op een na grootste webshop van ons land ziet een stijging in online verkoop en krijgt ‘extreem veel meer' bestellingen van 'thuiswerkplekken, apparatuur om met elkaar contact te houden en spullen om huishoudens draaiend te houden’. 'We zien de afgelopen dagen alleen al in monitoren, webcams en vriezers een groei van honderden procenten', aldus Coolblue in een verklaring. Categorieën die volgens de retailer nu ‘minder belangrijk zijn’, zoals koffers en barbecues, worden tijdelijk niet verkocht.

Markten

Over het al dan niet sluiten van markten kunnen regionale overheden zelf beslissen. Zo besloten Dordrecht en Rotterdam tot het afgelasten van de markten. In Amsterdam gaan markten vooralsnog door. De CVAH, marktorganisatie voor marktondernemers, vindt dat het ‘willekeur’ is dat winkels open mogen blijven en diverse markten moeten sluiten. ‘Het advies is om de ambulante handel net zo te behandelen als de gevestigde detailhandel. Dus als winkels en winkelcentra open mogen blijven, kunnen de markten ook gewoon doorgaan’, zegt voorzitter Henk Achterhuis. De vereniging spande onlangs een kort geding aan tegen gemeente Dordrecht. Of dat met het sluiten van de rechtbanken vanaf dinsdag doorgaat, is onbekend.

'Omzetten kelderen'

INretail, brancheorganisatie voor (e)retailers in non-food, laat maandag weten dat de omzetten kelderen en winkels miljarden nodig hebben om dit op te vangen. Algemeen directeur Jan Meerman: ‘Er ontstaan liquiditeitsproblemen in een sector die aan 400.000 mensen werk biedt. Er zijn miljarden nodig om lucht te creëren. We willen dat de overheid alle regelingen ruimhartig openstelt om ondernemers in de retail non-food te helpen overleven. Het moet mogelijk worden het betalen van alle vormen van belasting uit te kunnen stellen, nationaal èn [sic] lokaal.' Volgens Meerman vindt dagelijks crisisoverleg plaats met het ministerie van Economische Zaken en met MKB Nederland.

Afhankelijkheid China

AMB AMRO verwacht dat vooral de fysieke retail geraakt zal worden door de gevolgen van het coronavirus. Dat komt door voorraadtekorten, een mogelijk verminderde vraag naar producten en een terugloop in bezoekersaantallen in de binnenstad. Dat fysieke retailers al langer omzet mislopen vanwege een stijgende online verkoop, draagt nog eens extra bij aan het probleem. De resultaten in 2019 en het voorjaar waren bovendien matig, stelt ABN AMRO. 

Winkels die afhankelijk zijn van China voor hun bevoorrading, maar wel voldoende voorraad hebben, lopen minder risico en kunnen volgens de bank zelfs mogelijk hun voordeel doen met leveringsproblemen bij andere partijen. Ook voor webshops met voldoende voorraad zijn de vooruitzichten mogelijk relatief goed.

Volgens de bank toont de situatie in welke mate de retail afhankelijk is geworden van China als leverancier. Het kan zijn dat retailers hierdoor andere leveranciers zoeken. Dat sommige prijzen hierdoor stijgen, moeten consumenten volgens ABN AMRO ‘voor lief’ nemen. Het positieve gevolg van leveranciers dichter bij huis, zo verwacht de bank, is onder andere meer werkgelegenheid in Europa.

Maatregelen

De NOS meldt maandag op basis van Haagse bronnen dat er gewerkt zou worden aan maatregelen waarmee ondernemers en zelfstandigen geholpen worden. Woensdag vergadert de Tweede Kamer rond het middaguur. 

Alle berichten over het coronavirus vindt u in dit dossier.