Foto: Ellen26 via Pixabay

Quotum voor verkamering in Leiden

In Leiden wordt per straat een quotum ingevoerd dat het maximaal aantal te verkameren woningen aangeeft. Dit staat in de nieuwe beleidsregels, die vanaf 1 januari 2020 in werking treden, van de Zuid-Hollandse plaats. De gemeente wil naar eigen zeggen de overlast beperken en ervoor zorgen dat Leiden een fijne plek blijft om te wonen.

In het centrum is een hoger percentage maximaal te verkameren woningen toegestaan dan in omliggende woonwijken. Als quotum geldt een maximum van 20% voor de binnenstad, tegenover 8 en 5 procent voor de omliggende wijken. Op een aantal straten in de binnenstad is het quotum niet van toepassing. Ook kan de gemeente in bijzondere gevallen afwijken van deze percentages.

Daarnaast is er een afstandscriterium opgenomen in de wijken buiten het centrum. Tussen elke verkamerde woonruimte in een straat moeten minimaal twee niet-verkamerde panden zitten. Voor woningonttrekking, het verkameren van een woning, is nog steeds een vergunning vereist. De nieuwe beleidsregels hebben geen invloed op de situatie van verkamerde woningen waar een onttrekkingsvergunning voor is afgegeven.

Studentenhuizen

Leiden is niet de enige gemeente die wat aan verkamering doet. In Amsterdam stonden aan het begin deze maand zo’n 150 studenten bij het huis van burgemeester Halsema omdat ze de nieuwe gemeentelijke huisvestingsverordening in de hoofdstad vrezen. In deze verordening  staat dat verhuurders over een vergunning moeten beschikken wanneer zij een woning verhuren aan drie of meer woningdelers. Studenten uit grote studentenhuizen zijn bang dat ze uit de stad worden gedreven.

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen