Van Dam vraagt zich onder meer af wat de voorwaarden voor leveranciers van deurbellen zijn, of inwoners die deelnemen aan de pilots goed zijn ingelicht en wat er met alle verzamelde data gebeurt. Via een app kunnen mensen zien wie er voor de deur staan en bijvoorbeeld ook gesprek met deze mensen voeren.
Verschillende gemeenten doen/deden mee aan de pilot ‘Digitale Deurbel’ waarin slimme deurbellen de veiligheid moeten vergroten. De pilot is opgezet door het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie, gemeenten en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Op dit momenten lopen er onder meer projecten in wijken in Eindhoven en Den Haag. In Nissewaar en de Almeerse wijk Stedenwijk is al een proef geweest.
De resultaten uit Almere zijn geëvalueerd en openbaar gemaakt. De 96 deurbellen die in Flevoland zijn opgehangen kunnen geen concreet beeld geven van de absolute veiligheid. Wel voelt een ‘substantieel’ van de mensen zich veiliger. Opvallend is dat de bel een keer gestolen en twee keer van de muur getrokken is. In alle drie de gevallen zijn er geen bruikbare beelden opgenomen. 12 keer heeft de politie beelden die gemaakt zijn door de bellen opgevraagd.
In een artikel op techwebsite Tweakers.nl, waar Van Dam ook naar verwijst bij zijn kamervragen, staat dat de Gemeente Eindhoven dat de deurbellen van het merk ‘Ring’ gebruikt maken van de servers van Amazon en dat er geen zicht is op wat er met de beelden gebeurt, hoe er gehandeld wordt in geval van een datalek en hoe lang de beelden worden bewaard.