Eneco maakt de voorgenomen verkoop maandag bekend. Het energiebedrijf is nu nog in handen van 44 gemeenten, waarvan Rotterdam met bijna 32 procent de grootste aandeelhouder is. Er zijn tien gemeenten met een belang van 2 procent, die allen meer dan € 80 mln mogen bijschrijven.

Gemeente Opbrengst
Rotterdam € 1,3 mrd
Den Haag € 678,6 mln
Dordrecht € 371,1 mln
Leidschendam-Voorburg € 141,0 mln
Lansingerland  € 138,6 mln
Delft € 100,0 mln
Zoetermeer € 96,0 mln
Nissewaard € 87,8 mln
Pijnacker-Nootdorp € 86,1 mln
Hoeksche Waard € 83,6 mln

Energietransitie

Rotterdam nam afgelopen zomer alvast een voorschot op de verkoop van Eneco. De Maasstad sloot een lening af van € 68,2 mln om alvast te investeren in de energie transitie. Ook in Den Haag staat al vast dat een deel van het Eneco-geld aan dit onderwerp moet worden besteed.

Behalve Mitsubishi waren ook een consortium van Shell en PGGM en KKR en Rabobank in de race om het energiebedrijf te kopen. Het overnamebedrag lijkt hoog uit te vallen. Tot nu toe werd in de media vaak een bedrag genoemd van € 3 mrd of net daarboven. ‘Het consortium heeft het beste bod gedaan voor de aandeelhouders en alle overige stakeholders van Eneco, waaronder de medewerkers, met de beste voorwaarden, waaronder prijs en transactiezekerheid’, schrijf Eneco in een verklaring.

Daarmee krijgt Eneco een nieuwe strategische investeerder achter zich. Het consortium gaat Eneco internationaal verder uitbouwen, zo meldt Eneco. Het bedrijf wordt het Europese centrum van alle energie-gerelateerde activiteiten van Mitsubishi Corporation, een wereldspeler met grote ambities op het gebied van de energietransitie, en Chubu, het derde grootste energiebedrijf van Japan met ongeveer 10.2 miljoen consumentencontracten en een focus op niet-fossiele energiebronnen. Mitsubishi Corporation wil daarnaast een deel van haar offshore windactiviteiten (meer dan 400 megawatt) onderbrengen bij Eneco.

Nederlands energiebedrijf

Eneco blijft naar eigen zeggen intact als een geïntegreerd en zelfstandig Nederlands energiebedrijf. De merken van Eneco, de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit blijven ongewijzigd. De werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden blijven ongewijzigd en het hoofdkantoor van Eneco blijft gevestigd in Rotterdam.

Het bereikte akkoord is aangegaan door de aandeelhouderscommissie. De verkoop moet nog door de 44 betrokken gemeenteraden worden goedgekeurd.