Kan dat dan niet via het internet?

Ja, want dat gebeurt ook. We zitten in appgroepen van de missie en bij elke lunch, elk diner maken we een appgroep aan. Dat doen we zelf ook, we hebben een leuk sideeventprogramma kunnen organiseren. Er is daarnaast een netwerkapp waarin ook het programma staat en de Fira zelf heeft een website, waarop ook genetwerkt kan worden.

Zo is het internet ook een internet van mensen geworden. Maar die constante verbondenheid leidt pas tot zaken – want daar gaat het om op een beurs – als we elkaar zien, elkaar horen, samen een biertje drinken, samen zijn. Zo ontstaat iets magisch. Al eeuwen. Omdat mensen zo werken. En daar verandert het internet helemaal niets aan, dat wordt hooguit versterkt door de constante verbondenheid.

Dat moeten we dan wel borgen, we moeten er voor zorgen dat we in dat netwerk niet geleefd worden, maar autonoom kunnen blijven. Anders worden we vooral een internet en geen internet van mensen. Daarom ben ik zo blij dat gisteren Kennedy Van der Laan, een van de topadvocatenkantoren van Nederland, zich bij de Future City Foundation heeft aangesloten. Daar de kennis van Anita Nijboer - partner bij dat kantoor - en haar collega’s, borgen wij die belangrijke ethische waarden in het werk dat wij doen. En dat is niet vanzelfsprekend, ook op deze Smart City Expo zien we weer hoe er in andere delen van de wereld wordt gedacht over autonomie, privacy, menselijke waardigheid. Er zijn genoeg stands met slimme camera’s en bijbehorende gezichtsherkenningssoftware. Maar er zijn ook heel veel stands en paviljoens waar datatechnologie wordt ingezet om te komen tot meer leefbaarheid en een betere wereld. Die mix, dat is de smart city expo. En dat met een sfeer dat alles kan. Dat de toekomst hier gemaakt wordt, maakt dit tot een super inspirerende plek.

Jan-Willem Wesselink

Programma manager Future City Foundation