Het project mag 5000 euro besteden aan een duurzaam doel. De andere genomineerden waren Cityplot Buiksloterham in Amsterdam en Hart van Zuid in Rotterdam. Uiteindelijk werd Buiksloterham tweede en werd Hart van Zuid derde, uit in totaal dertien inzendingen. De vijfkoppige jury, onder voorzitterschap van hoogleraar gebiedsontwikkeling Co Verdaas, benoemde dat voor alle drie de genomineerde inzendingen geldt dat er sprake is van een behoorlijk schaalniveau en een breed perspectief op duurzaamheid. Ook zijn reeds onderdelen uit de plannen gerealiseerd of is daar zicht op. Duurzaam Goeree onderscheidt zich volgens juryvoorzitter Verdaas met haar ‘groene en brede’ benadering en hij spreekt van een ‘heldere uitslag.’
Zeer integrale aanpak
De ingrijpende gebiedsontwikkeling vond plaats aan de noordrand van Goeree-Overflakkee. Het initiatief kwam van een alliantie van diverse partijen, zowel qua rol als belang. De gemeente Goeree-Overflakkee, de provincie Zuid-Holland, Natuurmonumenten en Wereld Natuur Fonds tekenden de startovereenkomst in 2016. Verder werd intensief samengewerkt met agrariërs uit het gebied. Adviesbureau Akro Consult begeleidde de gemeente in dit project en het Kadaster zorgde voor procesbegeleiding voor alle partijen.
Het ontwikkelprogramma voor het 500 hectare grote gebied was divers. Per ontwikkellocatie waren er meerdere doelstellingen, waarbij de doelstelling was dat elk van de betrokken partijen zich openstelde voor de ambities van de andere. Dit versterkte de functiemix en het onderliggende draagvlak. Het leidde tot een aanpak waarbij natuur, recreatie, energieneutraal wonen, landbouw en windenergie integraal werden aangepakt.
Overzicht van de ontwikkelingen aan de Noordrand Goeree-Overflakkee
Publieksprijs
Naast een juryprijs werd er een publieksprijs uitgereikt. Op basis van 2862 uitgebrachte stemmen ging deze SKG Award Publieksprijs naar het project Westrik in Prinsenbeek, Breda. Het project kreeg bijna 30 procent van de stemmen. Bij de ontwikkeling van dit buurtschap was bijzonder veel aandacht voor de groene opzet van het gebied. Er is een ecologische verbindingszone gecreëerd, die dienst doet als habitat voor dieren en planten en de natuurgebieden Liesbos en Over-Bos met elkaar verbindt.
Over de SKG Award
De SKG Award voor duurzame gebiedsontwikkeling werd in het leven geroepen bij het afscheid van voormalig SKG-directeur Agnes Franzen, die zich volgens de organisatie altijd ‘hard heeft gemaakt voor duurzame gebiedsontwikkeling.’ De SKG Award is bedoeld voor gebiedsgerichte ontwikkelingen met een duurzame, integrale visie.