Doordat er weinig vergunningen worden afgegeven, wordt er onvoldoende bijgebouwd. Dat zorgt voor een opstuwend effect in de vastgoedprijzen. Volgens het rapport Stand van Vastgoed van november 2019 komt de afzet van projectontwikkelaars onder druk te staan door uitstel en afstel van projecten.

Dit terwijl de woningmarkt in de steden, vaak een indicatie voor de rest van het land, volgens de bank juist in rustiger vaarwater komt. Zowel de huurprijsstijging als de prijzen voor koopwoningen zwakken, al blijven de prijzen van koopwoningen op hoog niveau.  De stikstofcrisis treft niet alleen woonhuizen, maar ook utiliteitsbouw. Zo zijn volgens de bank verschillende vergunningen voor nieuwe bedrijfsterreinen afgewezen. Voor beleggers kan de stop op bouwvergunningen positief uitpakken, omdat bestaande woningen in waarde kunnen stijgen.

'Flinke dip nieuwbouw'

Als de stikstofciris aanhoudt, dan dreigt een "flinke dip" in nieuwbouw, schrijft minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) donderdag in een brief aan de kamer. Volgens onderzoek zal in 2019 en 2020 de vergunningverlening terugvallen tot 47 duizend woningen. In 2024 zou het doel van 75 duizend woningen weer gehaald worden. 

Door de stikstofcrisis liggen duizenden projecten stil. De NOS spreekt woensdag op basis van een enquête die Bouwend Nederland onder haar leden uitzette over zeker 29.000 huizen die vertraging oplopen door de stikstof- en PFAS-problematiek. Het kabinet beloofde deze week met maatregelen te komen voor de stikstofproblematiek, maar heeft na overleg op woensdag aangegeven dit door te schuiven naar volgende week.

Meer lezen over stikstof? Klik op de categorie onder dit bericht.