De Circular Economy Award wordt voor het tweede jaar georganiseerd. Doel is een pluim te geven aan werklocaties die het beste uitvoering geven aan circulaire ambities en nadrukkelijk ook de samenleving betrekken, met inbegrip van het bedrijfsleven. De Circular Economy Award 2019 wordt uitgereikt op donderdag 31 oktober op het BT Event in Arnhem.
De vakjury bestaande uit Cees-Jan Pen (Fontys Hogescholen, voorzitter), Guus Mulder (TNO), Aeisso Boelman (Fakton) en Yasha Schadee (SKBN), selecteerde de drie werklocaties op basis van tien vooraf vastgestelde criteria: circulariteit in visie, circulariteit in organisatie, resultaat, interactie met de omgeving, shared facilities, energie, materialen, afval, biodiversiteit en welbevinden en gezondheid. In totaal maakten twaalf werklocaties kans op een plek in de finale.
Businesspark Waarderpolder - Haarlem
Dit is een businesspark dat laat zien dat je jezelf continue kunt blijven herwaarderen, schrijft de jury. Mooi dat hier ook oog is voor hogere milieucategorieën, een breed pallet aan gebruikers zorgt ook voor bestendigheid. Bovendien wordt met een diversiteit aan bedrijven innovatie onderling gestimuleerd, en daarmee kunnen bedrijven op deze locatie groeien. De Waarderpolder heeft een actieve parkmanagementvereniging die inzet op duurzaamheid, en zij denken ook na over shared facilities.
Industriepark Kleefse Waard – Arnhem
Kleefse Waard heeft een duidelijke visie waar langjarig aan vast wordt gehouden. Er zijn mooie plannen gerealiseerd, vindt de jury, die op een duidelijke wijze worden gecommuniceerd. Ze zijn onderscheidend in: testen, innovatie, gewoon doen! Concrete resultaten zijn het oprichten van een afvalteam, gebouwen duurzaam herontwikkelen, elektrische laadpunten en veel gezamenlijke faciliteiten. Goed dat de incubator Greenhouse expliciet is.
Brainport Industries Campus - Eindhoven
Deze nieuwe zelfvoorzienende en energieneutrale campus heeft veel impact, aldus de jury. Er zijn concrete uitwerkingen van circulair economie, zoals: focus op alle stromen in het gebied, modulaire bouw, PV-cellen. Er is een open werkomgeving met een innovatieve en goede verbinding tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen. Ze zijn gericht op de deeleconomie wat verdergaat dan normaal, niet alleen vergaderruimtes en catering maar ook testruimtes en productiefaciliteiten.
Juryvoorzitter Cees-Jan Pen: ‘We zien heel veel locaties waar circulaire ambities hoog in het vaandel staan. Veel van die ambities bevinden zich echter nog in de planfase, het zijn ontzettend goede ideeën en plannen. De drie finalisten laten zien dat dat er ook resultaten worden geboekt, waar andere werklocaties weer van kunnen leren. Het is in deze fase voor iedereen waardevol om naar de goede en concrete voorbeelden te kijken.’
Geschiedenis
Al sinds 2005 roept BT jaarlijks het beste bedrijventerrein van Nederland uit. Zo gingen Kennispark Twente, High Tech Campus Eindhoven, Bio Science Park, Industriepark Kleefse Waard en Energiepark Boekelermeer al eens met deze titel aan de haal. De verkiezing groeide uit tot een begrip in werklocatieland en levert jaarlijks veel publiciteit op. Maar de markt verandert. Gemeenten en regio’s richten zich de laatste jaren meer en meer op economisch duurzame ontwikkeling van de fysieke leefomgeving, een trend die BT van harte toejuicht met haar vakblad, events en de Circular Economy Award. Vorig jaar ging de Circular Economy Award naar Werkspoorkwartier Utrecht.