Tien aangesloten partners van Steenbreek hadden een inzending ingestuurd. De zevenkoppige jury heeft de inzendingen bekeken en vier projecten genomineerd. Dit zijn:

  • Apeldoorn: Buurtinitiatief Zichtweg;
  • Den Helder: Stichting Tuindorp Geleerdenbuurt Belangen;
  • Nijmegen: De Bastei – Operatie Steenbreek Nijmegen en CPO ‘De Getijden;
  • Spijk: Stichting Actief Spijk.

Winnaar

Op 25 oktober aanstaande bezoekt de jury deze projecten op locatie en op 14 november tijdens de Nationale Groendag in Wageningen wordt bekendgemaakt wie met de Steenbreektrofee naar huis gaat.

De genomineerden zijn initiatieven die betrekking hebben op onder meer de bevordering van de biodiversiteit, gezondheid, sociale cohesie en die een positieve bijdrage leveren aan klimaatadaptatie. Deze kunnen weer als inspiratie en voorbeeld dienen voor anderen. Bij Stichting Steenbreek aangesloten gemeenten, waterschappen, provincies en partners kunnen meedingen naar de Steenbreektrofee.

Jury

Jury van de Steenbreektrofee bestaat uit professionals die elk hun eigen specialisme en kennis hebben.

Margot Ribberink, Voorzitter jury
Madeleen Helmer, Klimaatverbond Nederland
Robert Graat, Staatsbosbeheer
Ruud Grondel, AVVN
Henk Kuijpers, Stadswerk
Jaap Toet, GGD regio Utrecht
Thijs van Mierlo, LSA Bewoners

Vorige winnaars

In 2016 won Den Haag de Steenbreektrofee en het jaar daarna Leeuwarden. Vorig jaar ging de prijs naar gemeente Laarbeek. De opzet van de competitie is dit jaar gewijzigd. De criteria zijn aangescherpt en dit jaar vindt er voor het eerst een jurybezoek plaats.