Werkspoorkwartier Utrecht werd vorig jaar bekroond tot Beste Circulaire Werklocatie van Nederland. Het publiek en de jury bepaalden via een stemming de winnaar. Voorafgaand aan de stemming selecteerde de vakjury drie finalisten. Dat waren naast het Werkspoorkwartier ook Industriepark Kleefse Waard in Arnhem en C-Mill in Heerlen.

De genomineerde werklocaties op alfabetische volgorde:

 1. Businesspark ABC Westland, Poeldijk
 2. Bedrijventerrein Boekelermeer, Alkmaar
 3. Brainport Industries Campus, Eindhoven
 4. Campus en Industrial Park Chemelot, Geleen
 5. De Wildeman, Zaltbommel
 6. Industriepark Kleefse Waard, Arnhem
 7. Bedrijventerrein Laarberg, Groenlo
 8. Bedrijventerrein Lage Weide, Utrecht
 9. Industrie- en Haventerrein Moerdijk
 10. Park 20|20, Haarlemmermeer
 11. Polanenpark, Haarlemmermeer
 12. Businesspark Waarderpolder, Haarlem

Genomineerd door experts

De longlist van de 12 beste circulaire werklocaties werd dit jaar samengesteld door een team van zeven onafhankelijke adviseurs. Deze groep deskundigen heeft een grote staat van dienst opgebouwd in het werkveld van (her)ontwikkeling van werklocaties en regionale economie. Zij werken landelijk en kennen de beste projecten uit de praktijk.

 1. Gerlof Rienstra, Rienstra Beleidsadvies
 2. Marcel Michon, BCI Global
 3. Walter Hulsker, Ecorys
 4. Evert-Jan de Korte, Stec Groep
 5. Gregor Heemskerk, TwynstraGudde
 6. Joost Hagens, Bureau Buiten
 7. Paul van Dijk, Akro Consult

Vakjury

De vakjury buigt zich over de twaalf genomineerden om tot 3 finalisten te komen. De vakjury bestaat uit 4 experts op het gebied van circulaire economie, gebiedsontwikkeling en regio-ontwikkeling.

 • Cees-Jan Pen, Fontys Hogescholen (juryvoorzitter)
 • Guus Mulder, TNO
 • Aeisso Boelman, Fakton
 • Yasha Schadee, SKBN

‘Sterke toename van aandacht’

Juryvoorzitter Cees-Jan Pen: 'Tot onze vreugde zien we een sterke toename van de aandacht voor circulaire werklocaties, zowel bestaande als nieuwe. Ervaring leert dat iedereen opnieuw het wiel aan het uitvinden is, terwijl onze top 12 duidelijk laat zien dat er al resultaten zijn en worden geboekt.' Deze resultaten gaan volgens Pen niet alleen om economische groei, banen en omzet, maar zeker ook om de energiebijdrage van bedrijventerreinen en de ontwikkeling binnen en tussen bedrijven naar meer circulaire business modellen. 'Opmerkelijk is dat duurzaamheid lange tijd werd gezien als een drempel voor ondernemers, terwijl je nu soms ziet dat het een marketingmiddel is.'

Criteria

De vakjury zal de genomineerden beoordelen op basis van vooraf vastgestelde criteria voor de onderwerpen: circulariteit in visie, circulariteit in organisatie, resultaat, interactie met de omgeving, shared facilities, energie, materialen, afval, biodiversiteit en welbevinden en gezondheid.

Geschiedenis

Al sinds 2005 roept BT jaarlijks het beste bedrijventerrein van Nederland uit. Zo gingen Kennispark Twente, High Tech Campus Eindhoven, Bio Science Park, Industriepark Kleefse Waard, Energiepark Boekelermeer en Werkspoorkwartier Utrecht al met deze titel aan de haal. De verkiezing groeide uit tot een begrip in werklocatieland en levert jaarlijks veel publiciteit op. Maar de markt verandert. Gemeenten en regio’s richten zich de laatste jaren meer en meer op economisch duurzame ontwikkeling van de fysieke leefomgeving, een trend die BT van harte toejuicht met haar vakblad, events en de Circular Economy Award.