Deze zes nieuwe bibliotheken komen in de gemeenten: Sluis (Zeeland), Montfoort (Utrecht), Medemblik (Noord-Holland), Molenlanden (Zuid-Holland), Heeze-Leende (Noord-Brabant) en Noardeast-Fryslán (Friesland).
De bestaande gemeenten die ondersteuning krijgen zijn: Leudel en Bergeijk (beiden Noord-Brabant), Tholen (Zeeland), Zutphen en Nijkerk (beiden Gelderland) en Aa en Hunze (Drenthe).
Bereikbaarheid bibliotheken
De miljoenen die de regering beschikbaar stelt, zijn een reactie op de motie van Lodewijk Asscher uit 2017. De motie heeft als doel de bereikbaarheid van bibliotheken in kleine gemeenten te verbeteren. Daarom opent de oud-minister van Sociale Zaken samen met minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Onderwijs de nieuwe bibliotheek in Wognum (Medemblik).
Volgens de huidige minister zijn bibliotheken van groot belang voor ons allemaal. ‘Het zijn plaatsen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar verbinding tot stand komt. Maar het is ook een plek waar kinderen de mogelijkheid hebben om te kunnen lezen in boeken en te leren over onze cultuur, met als doel om zich optimaal te kunnen ontwikkelen.’
Bezuinigingen
Vorige maand luidden de G40-gemeenten nog de noodklok. Binnen de grote gemeenten ontstaat de komende jaren een tekort van een half miljard, stellen zij, waardoor voorzieningen als bibliotheken en zwembaden op de tocht komen te staan.
In 2017 waren er volgens het CBS 149 openbare bibliotheken(sommigen hebben meerdere vestigingen), terwijl er in 2010 nog 166 openbare bibliotheken waren. Er zijn in die periode wel honderden vestigingen gesloten. Zo had Eindhoven eerst 10 vestigingen, terwijl die gemeente nu de beschikking heeft over twee vestigingen. Het aantal uitleningen en leden nam in die periode van 2010 tot 2017 ook af. In 2017 had de bibliotheek in Nederland ongeveer 3,7 miljoen leden.