Gemeenten met veel nieuwbouw staan in de bovenste regionen van deze lijst, terwijl gemeenten met een historische stadskern nog veel gebouwen moeten verduurzamen. Utrecht en Amersfoort beschikken over een historische binnenstad, maar hebben de laatste jaren ook een grote stadsuitbreiding ondergaan. Het onderzoek gaat over zowel woningen en kantoren.
Klimaatdoelstellingen
Om de klimaatdoelstellingen te halen stelt het Rijk eisen aan het energielabel van gebouwen. Zo moeten alle huurwoningen van woningcorporaties vanaf 2020 energielabel B of beter hebben. Ook worden elk jaar 300.000 bestaande woningen en gebouwen energiezuiniger gemaakt. Dit heeft het Rijk afgesproken met de bouw-, installatie- en energiesector.
Zo’n 45 procent van de woningvoorraad heeft een definitief geregistreerd woninglabel, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een gebouw moet ‘gelabeld’ worden als het verkocht of verhuurd wordt. Voor de gebouwen die nog geen label hebben, heeft Sweco een schatting gemaakt op basis van type gebouw en bouwjaar.
Vincent Jansen, afdelingshoofd energie bij Sweco, vindt het opvallend hoe ver we nog verwijderd zijn van de doelstellingen om kantoren en woningen te verduurzamen. Desondanks is hij hoopvol: ‘Een duurzame bron voor verwarmen van de woning of gebouw kan snel leiden tot labelverbetering, naast isoleren en zonnepanelen. Van de vijftien grootste gemeenten zijn er tien op dit moment al voorzien van een relatief grootschalig warmtenetwerk, waarbij de meesten volop in ontwikkeling zijn voor uitbreiding en verduurzaming van de bron. Ik verwacht dat deze ontwikkeling op korte termijn al zal leiden tot energielabelverbeteringen bij alle gemeenten.’
Lees de volledige top 15 hier.