Advertorial

Van 26 september tot en met 6 oktober vinden de 5e Bodemdierendagen plaats. Website Bodemdierendagen met resultaten, updates en achtergrondinformatie: www.bodemdierendagen.nl Kaart met waarnemingen: www.bodemdierendagen.nl/resultaten

Al enthousiast geworden over bodemdieren en hun nut? In het dagelijkse werk, en privé, kan iedereen ook aan de slag? Wat weet je bijvoorbeeld over de bodemdieren in de terreinen die je in beheer hebt? Met de hulp van de zoekkaart en de tips kan je dat eens in kaart brengen en kijken wat voor rapportcijfer hierbij hoort. Ook bij uitstek geschikt voor een groep collega’s.

Daarnaast zijn er talloze mogelijkheden om ook tuinen en plantsoenen in de stad aantrekkelijker te maken voor bodemdieren (en hogere rapportcijfers te halen!). Een van de belangrijkste tips is om zo min mogelijk verhardingen toe te passen. Dat is beter voor bodemdieren, voor planten én voor de afvoer van regenwater. Hou de grond in de tuin het hele jaar door zoveel mogelijk bedekt, bijvoorbeeld met bodem bedekkende plantensoorten die van nature in de streek thuishoren. Hier houden bodemdieren van en als je dit goed aanlegt, hoef je ook geen onkruid te wieden!

Een andere tip is om vaste planten niet in de herfst maar pas in het voorjaar te snoeien en de grond zoveel mogelijk met rust te laten. Ditzelfde geldt voor de herfstbladeren, laat deze zoveel mogelijk liggen, want dit is voedsel voor het bodemleven. Harken en blaadjes blazen kan wel, maar haal ze dan alleen weg van het gras en de stoep, en gooi ze terug tussen de bomen en de planten. Wat is er nu efficiënter en leuker om te zien dan dat het bodemleven dit voor u verwerkt tot voedsel voor de bomen en planten?

Als laatste tip valt er te wijzen op het toepassen van mest en bestrijdingsmiddelen (herbiciden, insecticiden, fungiciden, nematiciden). Als je bovenstaande tips goed uitvoert, dan leeft het bodemleven op en heb je deze hulpmiddelen niet of nauwelijks meer nodig. Dit maakt het groenbeheer alleen maar interessanter en leuker. Om te zien of je op de goede weg bent, kan iedereen dit najaar meedoen met de Bodemdierendagen. En daarna kun je de ontwikkelingen steeds blijven volgen.

Meerwaarde voor groenprofessional

Ook voor groenprofessionals heeft kennis en aandacht voor het zinvolle bodemleven een grote meerwaarde. Als je hier iets meer op gaat letten en kleine aanpassingen doet in het onderhoud en bij de aanleg van het openbare groen, dan wordt je werk niet alleen nog leuker maar je draagt ook bij aan een duurzamer beheer van ons leefklimaat.

Van 26 september tot en met 6 oktober vinden de 5e Bodemdierendagen plaats. Website Bodemdierendagen met resultaten, updates en achtergrondinformatie: www.bodemdierendagen.nl Kaart met waarnemingen: www.bodemdierendagen.nl/resultaten