Advertentie
Eindhoven en Groningen zullen twee keer per jaar aanschuiven bij de vergaderingen van de 4 grote vier steden, de G4.

Eindhoven en Groningen mogen af en toe aanschuiven bij de grote jongens

Eindhoven en Groningen zullen twee keer per jaar aanschuiven bij de vergaderingen van de 4 grote vier steden, de G4. Die boodschap verkondigde burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam afgelopen dinsdag na de troonrede. Zijn stad Rotterdam zit op het moment de G4 voor.

‘Er gebeuren mooie dingen in onze steden, maar het Nationaal Programma Rotterdam Zuid was weer een inspiratie voor het Nationaal Programma Groningen. We kunnen dus veel van elkaar leren’, verklaarde de burgemeester van Rotterdam.

Volgens Aboutaleb  hebben de ‘grote vier’ de verantwoordelijkheid voor wat er in andere steden en regio’s gebeurt. Eerder zei de burgemeester Jan van Zanen van de vorige G4-voorzitter Utrecht, dat de G4 niet zou floreren zonder de 351 andere gemeenten. Desondanks mogen Eindhoven en Groningen niet elke vergadering bijwonen. Het is niet bekend hoe vaak de G4 precies overlegt.

De G4 overlegt onderling, maar ook met ministers en provincies. Het gaat tijdens de overleggen over bijvoorbeeld: verstedelijking, mobiliteit en de zorg voor kwetsbaren. Aboutaleb vindt dat de drugsproblematiek stevig geagendeerd moet worden. ‘Het kan niet zo zijn dat het aantrekkelijker is om drugskoerier te worden dan om een loopbaan te beginnen vanaf het ROC.’

In juni 2019 was Eindhoven de vijfde gemeente met ruim 232 duizend inwoners. Na de gemeentelijke herindelingen van begin dit jaar telt Groningen bijna 231 duizend inwoners.

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen