De bouwwereld koos er zelf voor om woningbouwactiviteiten onder PAS te schuiven en is daar nu het slachtoffer van. Dat zegt Mobilisation for the Environment
Foto: Groenebouwhekken.nl

Milieuorganisatie: ‘We hebben nooit geprocedeerd tegen woningbouw'

De bouwwereld koos er zelf voor om woningbouwactiviteiten onder het PAS (Programma Aanpak Stikstof) te schuiven, en is daar nu het slachtoffer van. Dat zegt Johan Vollenbroek, voorzitter van de coöperatie Mobilisation for the Environment op BNR Nieuwsradio.

Hij reageerde daarmee op de claim van de NEPROM voor een uitzonderingspositie voor woningbouw in het stikstofdebat. Vollenbroek is het boegbeeld van drie miliieuorganisaties die succesvol zand in de motor van het falende Nederlandse stikstofbeleid gooiden. 

Door de streep die de Raad van State dit voorjaar zette door het PAS, liggen alle procedures voor vergunningen en bestemmingplannen voor woningbouw stil. Maar de branchevereniging voor projecontwikkelaars NEPROM zegt part nog deel te hebben aan de stikstofdepositie. ‘De stikstofdepositie door het bouwen voor huizen is verwaarloosbaar klein, Overal in Nederland slaat per jaar 10 kilogram aan kunstmest per jaar per hectare neer. De woningbouw voegt daar nog geen gram per jaar per hectare aan toe’, claimde directeur Jan Fokkema gisteren op BNR Nieuwsradio. De NEPROM pleit voor een uitzonderingsregeling die woningbouw tot een bepaalde omvang op minimaal 500 meter van Natura2000-gebieden. 

Vollenbroek reageerde op BNR: ‘Ik ben het daar eigenlijk gedeeltelijk best wel mee eens. We hebben nooit geprocedeerd tegen woningbouw, maar tegen de intensieve veeteelt.’ Op de radio verklaarde Vollenbroek zich tevens te kunnen vinden in de inhoud van de brief die de NEPROM vorige week aan het Kabinet stuurde, waarin ze pleit voor een snelle oplossing voor impasse waarin de bouw terecht is gekomen door de stikstof-uitspraak.

Luister het hele fragment op de site van BNR Nieuwsradio: https://www.bnr.nl/player/audio/10129539/10388808

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen