gras

RvS veegt bestemmingsplan industriepark van tafel vanwege PAS-uitspraak

De Raad van State (RvS) heeft opnieuw een bestemmingsplan vernietigd vanwege strikte handhaving van Europese Stikstofregels. Het gaat om een wijziging en uitbreiding van industrieterrein Budel-Dorplein in de gemeente Cranendonck.

Sinds de RvS-uitspraak van 29 mei kunnen gemeenten het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet langer als toestemmingsbasis gebruiken om ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk te maken.

Duurzaam industriepark

Het Cranenborgse plan voorziet in de realisatie van een duurzaam industriepark. Het deel ten noorden van het bestaande industrieterrein zou worden ingericht voor bedrijven en natuurgebied. Ten westen van het bestaande industrieterrein beoogde de gemeente natuur met een zonnepark.

De RvS oordeelt nu dat het plan zal leiden tot een toename van stikstofdepositie op enkele Natura 2000-gebieden die in het PAS zijn opgenomen, waaronder het meest nabij gelegen Natura 2000-gebied Weerter- en Budelerbergen en Ringselven.

Vorige week deed de Raad van State al uitspraak over drie plannen voor de ontwikkeling van woningen. De gemeente Boxtel, Roermond en Wageningen mogen hun bouwprojecten voorlopig niet doorzetten.

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen