Willem Bierema, beursmanager bij onder andere GroenTechniek Holland, vertelt: ‘Na een brainstormsessie voor de invulling van de beurs kwam al vrij snel het Rent-a-Park concept omhoog.’ Een aantal GHT exposanten, waaronder Husqvarna Nederland, Tonsel Boomkwekerijen en Van Vliet Kastanjehout, hebben de handen ineen geslagen en het eerste Rent-a-Park ontworpen: ‘Een grasveld van ruim 4000 vierkante meter zal worden getransformeerd tot een echte groene place to be: een stadsstrand, flexibele werkplekken voor zzp’ers en mobiele sportopstellingen ten midden van heel veel groen horen daar allemaal bij’, aldus Bierema.

‘Het komt vaak voor dat in steden of dorpen panden worden gesloopt en ontwikkeld tot verschillende nieuwbouw’, vertelt Bierema. Voordat zo’n plan echter gerealiseerd wordt gaan er soms jaren overheen. ‘Het terrein ligt er dan vervallen bij, het ziet er niet uit voor omwonenden, afval hoopt zich op en in sommige gevallen verhoogd het de criminaliteit’, zegt Bierema. ‘Eigenlijk is het heel simpel om daar een mooie groene zone van te maken in de tijd dat er toch nog geen nieuwe invulling voor is gerealiseerd.’

De voordelen van zo’n park zijn dat er met slechts één verhurende partij afspraken worden gemaakt en de jaarlijkse huurkosten duidelijk zijn, er voor zowel gemeente als burgers maximale keuzevrijheid is hoe het park wordt ingericht door middel van burgerparticipatie, en aanleg, onderhoud en afbraak na afloop van de huurperiode volledig onder de pannen is.